ESKALACIJA SUKOBA

Trump tvitao: Zasad je sve dobro! Hamnei: Imamo stotine meta!

08.01.2020.
u 10:00

Dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe Ali Hamneija rekao je da su raketni napadi "najslabiji" od nekoliko scenarija odmazde. Tvrdi da Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu

"So far, so good", poručio je američki predsjednik Donald Trump nakon što je Iran izvršio napad na američke vojne baze u Iraku.

- Sve je dobro! Projektili lansirani iz Irana na dvije vojne baze u Iraku. Procjena žrtava i štete u tijeku je sada. Zasad je sve dobro! Imamo daleko najmoćniju i najbolje opremljenu vojsku na svijetu! - objavio je Trump na Twitteru oko 4 sata ujutro po našem vremenu, dodajući da će tijekom jutra dati izjavu.

Iranski napad odmazda je za američki napad u Iraku u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani. Iranska revolucionarna garda u akciji "Mučenik Sulejmani" ispalila je 12 balističkih projektila na dvije američke baze u Iraku. Najmanje deset njih pogodilo je bazu Al Assad, a dvije Erbil. Iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 "američkih terorista" i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema. Njemačka, Danska i Norveška objavile su da nijedan njihov vojnik nije ubijen ili ozlijeđen u napadima.

Irak je također potvrdio da nema žrtava među iračkim snagama. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da je Iran opremljen za borbu protiv svjetskih nasilnika te da Sulejmanijevo mučeništvo svijetu pokazuje životnost njihove revolucije, prenosi BBC.

- Sinoć smo ih ošamarili - komentirao je napade na javnom okupljanju, na što su okupljeni reagirali vičući "smrt Americi".

- Kad je riječ o sukobu, vojne akcije ove vrste nisu dovoljne. Važno je da pokvarena prisutnost SAD-a dođe kraju - poručio je Ali Hamnei.

Dužnosnik iz ureda vrhovnog vođe Ali Hamneija rekao je da su raketni napadi "najslabiji" od nekoliko scenarija odmazde. Tvrdi da Iran ima stotinu drugih potencijalnih meta u vidu, objavila je iranska televizija.

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif jučer je u CNN-u poručio da je atentat bio čin državnog terorizma te da će Iran odgovoriti proporcionalno, što je samo jedna u nizu najava odmazde s iranske strane.

Iz SAD-a su rekli da su atentat izveli kako bi spriječili ugrozu svoga osoblja na terenu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije