TRAGEDIJA ZA AMERIKU

Trumpovi pobornici osvojili parlament i srušili demokraciju

Reuters/Pixsell
07.01.2021.
u 07:10

Ovo je pokušaj državnog udara – napisao je na Twitteru republikanski zastupnik Adam Kinzinger

Pristaše odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa provalile su sinoć u zgradu američkog Kongresa u trenutku dok se u Kongresu održavala zajednička sjednica obaju kongresnih domova, na kojoj je trebala biti potvrđena pobjeda Josepha Bidena na nedavnim izborima. Iako je to u pravilu formalnost, ovaj se put kongresno zasjedanje pretvorilo u političku dramu i nasilje kakvo se ne pamti, a u kaotičnim događajima unutar Kongresa policija je zapucala i upotrijebila suzavac. U pucnjavi je upucana jedna žena.

Pokušaj državnog udara

Zasjedanje Kongresa moralo je biti prekinuto - što se također nikad nije dogodilo - a policija je objavila da je zgrada zatvorena i da nitko iz nje ne može izaći niti ući, zatraživši usto i dodatna policijska pojačanja, nakon što je postalo očito da se policijske snage nisu u stanju nositi sa situacijom. Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser proglasila je policijski sat. Zastupnici i senatori povukli su se pred Trumpovim pristašama u svoje urede, dok su se provalnici, sudeći prema snimkama, uspjeli probiti i u svečanu vijećnicu u kojoj se održavaju kongresne sjednice. CNN dramatične događaje naziva ustankom Trumpovih pristaša koji je potaknuo sam Trump zapaljivim govorom na velikom skupu svojih pristaša koji su se okupili u blizini Bijele kuće u znak prosvjeda uoči zasjedanja Kongresa, na kojem je poručio kako “nikada” neće priznati poraz. – Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz – poručio je Trump svojim pristašama, tvrdeći kako je pobijedio na izborima, i to uvjerljivo, što nije točno. Trump je sam pozvao prosvjednike da krenu pred Kongres, a on se zatvorio u Bijelu kuću, nakon što već dva mjeseca, bez dokaza, tvrdi da je žrtva velike izborne prevare, potičući bijes svojih pristaša koji ga nekritički slijede.

Naravno da su Trumpovi sljedbenici poslušali svog vođu, a ubrzo nakon toga počeli su se sukobljavati s očito nepripremljenom policijom na kapitolskom brdu, svetom mjestu američke demokracije, a potom su i provalili u zgradu. Bio je to prvi napad na američki Kongres još od 1812. godine, kada su ga uspjele zapaliti britanske snage, iako su Trumpovi provalnici prvi koji su uspjeli upasti u samu zgradu. Ovakve scene u Washingtonu nisu viđene još od velikih prosvjeda iz vremena Vijetnamskog rata, s tom razlikom da su tadašnji prosvjednici, kako je podvukao bivši šef washingtonske policije, prosvjedovali želeći zaustaviti rat, a Trumpovi prosvjednici prosvjeduju u želji da ga pokrenu. Ono što se jučer dogodilo na Capitol Hillu dosad se moglo vidjeti samo u zemljama nekonsolidirane demokracije, a ne u zemlji koja sebe smatra “najvećom demokracijom na svijetu”. – Ovo je pokušaj državnog udara – napisao je na Twitteru republikanski zastupnik Adam Kinzinger, dok je donedavna Trumpova šefica komunikacija Alyssa Farah pozvala Trumpa da odmah osudi ove događaje: “Predsjedniče Trump, osudite ovo odmah. Vi ste jedini koga će oni slušati. Za našu zemlju!” “Molim vas podržite našu policiju na Capitolu. Oni su zaista na strani naše zemlje. Ostanite mirni!”, napisao je američki predsjednik Trump na Twitteru, ali nije pritom osudio akcije prosvjednika.

“Mike Pence nije imao hrabrosti učiniti ono što se treba učiniti kako bi se zaštitila naša zemlja i naš ustav, dajući državama šansu da potvrde točne činjenice, a ne prijevarne i neprecizne za koje je ranije zatraženo da ih certificiraju. SAD zahtijeva istinu”, napisao je Trump na Twitteru distancirajući se od vlastitog potpredsjednika, i tako spaljujući još jedan od mo stova u posljednjim danima svog mandata. Pence je nakon napada na Kongres demonstrativno prestao pratiti Trumpa na Twitteru.

Biden: To je banda

Amerikancima se obratio i budući predsjednik Biden, koji je šokantne događaje nazvao napadom na američku demokraciju, a prosvjednike “bandom”, pozivajući predsjednika Trumpa da odmah zaustavi opsadu Capitola. Potom se oglasio i sam Trump, koji je prije toga jednim tvitom mogao zaustaviti kaos i nasilje, ali to nije učinio, a onda je u obraćanju poručio prosvjednicima kako shvaća njihovu bol, ali da sada moraju otići kućama, pritom i dalje lažno tvrdeći kako mu je ukradena izborna pobjeda. Od prosvjednika se ogradio čak i sin predsjednika, Donald Trump Jr.: “Ovo je pogrešno i ne predstavlja ono što mi jesmo. Budite mirni i koristite prvi amandman (slobodu govora op. a.), ali nemojte se početi ponašati kao druga strana.”

– Služio sam 36 godina u Senatu. Ovo će biti najvažniji glas koji ću dati – rekao je lider senatske republikanske većine i Trumpov donedavni saveznik Mitch McConnell, najavljujući da će glasati za predsjednika Bidena. – Glasači, sudovi i države su se svi oglasili. Kad bismo ih nadvladali, to bi našoj republici naštetilo zauvijek – rekao je McConnell.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije