Američki predsjednik

Trumpu ‘dosta indoktrinacije’, uvodi domoljubno obrazovanje

Donald Trump
19.09.2020.
u 16:00

Američki predsjednik Donald Trump još je jednom odlučno stupio u svjetonazorski rat koji se trenutačno odvija u Sjedinjenim Državama, rekavši da će osnovati komisiju koja će poticati “domoljubno obrazovanje” u školama. U SAD-u se posljednjih mjeseci diljem zemlje događaju nasilni nemiri koje stvara i potiče krajnja ljevica, i to paralelno uz uglavnom mirne antirasističke prosvjede, a američki je lider za to optužio “ljevičarsku indoktrinaciju” u američkom obrazovnom sustavu. Koncept “domoljubnog obrazovanja” naišao je na podršku među konzervativcima, ali i na kritike liberala koji tvrde da Trump ponovno pokušava negativne aspekte američke povijesti pomesti pod tepih.

Trump je u četvrtak na obilježavanju Dana ustava u Nacionalnom arhivu odlučno poručio da će se usprotiviti sve češćem narativu u tamošnjim učionicama da je SAD rasistička nacija. Eksplicitno se obračunao s “kritičnom rasnom teorijom”, ideologijom koja tvrdi da je rasizam stalan i neizbježan element američkog društva.

– To je marksistička doktrina koja govori da je Amerika pokvarena i rasistička nacija, da su čak i mala djeca sudionici u potlačivanju te da cijelo društvo mora biti radikalno transformirano – rekao je Trump.

Američki predsjednik o ovoj je temi bio dobro brifiran pa je izdvojio nedavni slučaj digitalnog pamfleta Nacionalnog muzeja za afroameričku povijest i kulturu.

– Taj je dokument navodio da koncepti poput marljivosti, racionalnog razmišljanja, nuklearne obitelji te vjere u Boga nisu vrijednosti koje ujedinjuju sve Amerikance, već su bjelačke karakteristike – ustvrdio je Trump.

– To je uvredljivo i nečuveno za Amerikance iz bilo koje etničke skupine. Posebno je štetno za djecu manjinskog podrijetla koja bi trebala biti poticana, a ne omalovažavana. Prenošenje ove užasne doktrine djeci oblik je zlostavljanja u pravom smislu te riječi – rekao je američki predsjednik o “kritičnoj rasnoj teoriji”.

I zaista, taj je muzej svojedobno objavio digitalni dokument u kojem je nabrojao “aspekte bijele kulture”. Među njima su se nalazile i pojedinosti poput individualizma, teškog rada, objektivnosti, nuklearne obitelji, poštovanja autoriteta... Na kraju je muzej uklonio sporni dokument zbog kritika konzervativnih novinara poput Bena Shapira te predsjednikova sina Donalda Trumpa Juniora.

Američki je predsjednik rekao da će izvršnom uredbom formirati Komisiju 1776., nazvanu po godini kada su američke kolonije proglasile nezavisnost od Britanije, koja će promovirati domoljubno obrazovanje i “poticati naše predavače da uče djecu o čudima američke povijesti te planirati kako će obilježiti 250. godišnjicu osnutka SAD-a”. Povjesničar William R. Ferris, piše NYT, kritizirao je Trumpa jer “tretira povjesničare kao što tretira znanstvenike, zanemarujući nabolje glasove koji pišu o američkoj povijesti i rasi” te je predsjedniku preporučio da bi, umjesto osnivanja komisije za promoviranje američke povijesti, mogao ulagati u brojne institucije koje se time već bave.

Američki predsjednik početkom rujna već je zabranio vladinim službenicima da unutar javnog sektora provode “obuku osjetljivosti” koja je načelno zamišljena tako da se djelatnici educiraju o problemima s kojima se susreću manjinske zajednice, ali vlada naglašava da se u njezinu kreiranju također koristi “kritična rasna teorija”. Administracija je te obuke nazvala “antiameričkom propagandom”. Prije dva tjedna Trump je rekao da će federalna vlada uskratiti financiranje svim školama koje u nastavi budu koristile “Projekt 1619.” New York Timesa (NYT) prema kojem se tumači da SAD nije nastao 1776., već se kao nulta godina uzima 1619. kada su prvi robovi iz Afrike dovedeni na američko tlo.

Trump, koji u anketama zaostaje za svojim demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom, nada se da će mu potpuno uključivanje u teme koje razdvajaju Amerikance pomoći na izborima 3. studenog. Osim privlačenja republikanaca koji su dosad bili razočarani predsjednikom, naglašavajući da su marksisti preuzeli Demokratsku stranku, Trump se nada da će dobiti i glasove nekih birača centra.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?