AMERIČKI PREDSJEDNIK

Trumpu prijeti opoziv, on poručuje: 'Ne progone mene već vas!'

Reuters/Pixsell
Autori: Bojan Arežina, Hina
19.12.2019.
u 11:42

Predsjednica Parlamenta Nancy Pelosi pozvala je zastupnike da ne plješću nakon odluke poručujući da je ovo zapravo tužan trenutak. Pelosi je rekla da je tragično da su Trumpovi potezi učinili opoziv nužnim

Većina u američkom Zastupničkom domu Kongresa glasala je rano jutros za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa pod optužbom da je zlouporabio svoje ovlasti i da je opstruirao kongresnu istragu. Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati je s 230 glasova za i 197 protiv izglasao prvu točku optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da 'iskopa' prljavštinu o njegovom političkom suparniku Joeu Bidenu uvjetovanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasovalo je 229 zastupnika a 198 ih je bilo protiv.

Nakon što je zastupnički dom potvrdio te optužbe postupak će se nastaviti idući mjesec suđenjem u Senatu gdje većinu imaju republikanci pa nije vjerojatno da će Trump na kraju biti opozvan. Za opoziv predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji broji sto članova.

Trump je na odluku reagirao a gdje drugdje nego na svojoj omiljenoj društvenoj mreži - Twitteru. Objavio je svoju dramatičnu fotografiju uz natpis "Zapravo ne progone mene, već vas. Ja samo smetam".

Trump je također na skupu u Michiganu spomenuo pokojnog demokratskog zastupnika Johna Dingella rekavši da "promatra iz pakla", što je pogodilo njegovu udovicu Debbie Dingell, koja je preuzela suprugovo mjesto. Nju je Trump pak optužio da je nezahvalna što je podržala njegov opoziv i rekao da je zbog smrti njezina supruga naložio spuštanje zastava te da mu je priredio sprovod "za peticu", prenosi NBC.

Predsjednica Parlamenta Nancy Pelosi pozvala je zastupnike da ne plješću nakon odluke poručujući da je ovo zapravo tužan trenutak. Pelosi je rekla da je tragično da su Trumpovi potezi učinili opoziv nužnim. - Nije nam dao izbora - rekla je Pelosi.

- Dom je djelovao na vrlo tužan dan da zaštiti ustav - rekla je Pelosi kasnije na presici. Opoziv je, naravno, prva vijest u američkim medijima, od kojih su mnogi inače nenaklonjeni Trumpu. Washington Post je objavio i naslovnice prijašnjih odluka zastupničkog doma o opozivu predsjednika - Andrewa Johnsona i Billa Clintona.

New York Times u komentaru kaže kako Republikanci slijede Trumpa na putu prema dolje te da ignoriranje činjenica i napadanje postupka nije način da se štiti demokracija. USA Today optužuje američke senatore poput Lindseya Grahama, koji je rekao da se neće pretvarati da će biti pošten u suđenju, za uortačenje s obranom kako bi osigurali za njih povoljan ishod.

Tabloidni New York Post stao je pak u obranu Trumpa i napao Pelosi naslovom "To je tvoj sprovod" ističući da se "ljubavnica močvare" odjenula u crno za povijesno glasanje. Bijela kuća je nakon glasovanja priopćila kako je uvjerena da će Senat osloboditi Trumpa. "Danas se u zastupničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u povijesti naše nacije”, stoji u izjavi glasnogovornice Bijele kuće Stephanie Grisham, koja je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsjednika u povijesti te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsjednika zbog "ozbiljnih zločina i prekršaja". Dosad nijedan američki predsjednik nije bio opozvan po tim osnovama. U slučaju Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Richard Nixon se 1974. sam povukao s dužnosti prije nego što je opozvan.

Trump, koji je u trenutku glasovanja bio sa svojim simpatizerima u Michiganu odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u rujnu pokrenula predsjednica parlamenta Nancy Pelosi "lovom na vještice". Tijekom dana na Twitteru je postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku. U sklopu rasprave nakon koje je uslijedilo glasovanje Pelosi je nazvala Trumpa prijetnjom američkoj demokraciji. „Danas smo ovdje da branimo demokraciju za narod", rekla je Pelosi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije