poštovat će sporazum s rusijom

Turska ignorira prijetnje SAD-a i, unatoč svemu, kupuje ruski S-400

30.03.2019.
u 15:00

Turska će poštovati sporazum s Rusijom o kupnji njezina protuzračnoga raketnog sustava, objavila je Ankara u petak, nakon što su četvorica američkih senatora iznijela prijedlog zakona za zabranu planirane isporuke američkih borbenih aviona F-35 bude li Turska ignorirala američko protivljenje i prihvatila ruski sustav S-400.

“Na kraju smo se dogovorili s Rusijom i potpisali sporazum. Taj sporazum je pravovaljan i dogovaramo se kad će biti isporuka”, rekao je turski ministar Mevlut Cavusoglu nakon sastanka s ruskim kolegom.

“Taj sporazum je sklopljen”, kazao je.

Američki senatori u četvrtak su iznijeli prijedlog da se zabrani transfer zrakoplova F-35 iz SAD-a u Tursku dok američka vlada ne potvrdi da Ankara neće primiti isporuku ruskog sustava S-400, navodi se u izjavi.

- Turska je primila kontradiktorne izjave SAD-a - rekao je Cavusoglu te dodao da je Ankara ispunila sve svoje obveze u vezi s F-35.

- Turska je proizvodni partner u programu borbenih zrakoplova F-35 vrijednom 400 milijardi dolara, no SAD, saveznik NATO-a, protivi se kupnji ruskih sustava. Turska ne namjerava prodati S-400 drugoj zemlji - rekao je Cavusoglu.

Naručili su 116 F-35-ica, inače najmodernijih višenamjenskih borbenih zrakoplova pete generacije, koji zajedno koštaju milijarde dolara. Ako znamo da će Izrael za svojih 50 F-35I zrakoplova, od kojih su neki već isporučeni, platiti 5.470,000.000 dolara, to bi značilo da je Turska za svojih 116 F-35A trebala izdvojiti oko 12 milijardi dolara. Čak i ako uzmemo u obzir očekivanu manju cijenu F-35A, koja bi se trebala spustiti na 85 milijuna dolara za “goli” zrakoplov (a nitko ne jamči da hoće), cijena opet ne bi trebala ići ispod 10 milijardi dolara. I to samo za zrakoplove, bez troška naoružanja i održavanja.

Naime, vojni analitičari i stručnjaci za sigurnost (s pravom) smatraju kako bi činjenica da Turska istodobno koristi S-400 i F-35A mogla ugroziti sigurnost cijelog programa F-35 JSF jer bi podaci koje će skupiti sustav za protuzračnu obranu završiti u Rusiji i pomoći njihovim vojnim snagama da otkriju slabosti F-35 JSF-a. A tih u F-35 JSF, na čiji je razvoj i proizvodnju dosad utrošeno najmanje 406 milijardi dolara, i dalje ima, sudeći po brojnim izvještajima i kritikama programa.

Budući da je znatno smanjena radarska vidljivost (“stealth”) jedna od ključnih obilježja ovog modernog zrakoplova, curenje informacija o tim tehnologijama bila bi katastrofa za cijeli program koji se oslanja na to da je F-35 vrlo teško uočljiv na radarima neprijateljskih borbenih zrakoplova i sustava protuzračne obrane.

Naime, S-400 sustav smatra se jednim od najboljih sustava protuzračne obrane na svijetu. Jedna bitnica raspolaže s četirima projektilima različitih dometa, od 9M96E projektila kratkog dometa od 40 km, do 40N6 projektila dugog dometa od 400 kilometara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?