Recep Tayyip Erdogan

Turska spremna otvoriti granicu Sirijcima iz Alepa

sirijci
07.02.2016.
u 13:43

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna otvoriti svoje granice desecima tisuća Sirijaca koji su u nedjelju čekali na hladnoći nakon bijega iz Alepa pred ofenzivom sirijske vojske, javlja Hina. 

U očekivanju odluke Ankare, humanitarna situacija sve je "bezizglednija" za civile, prvenstveno žene i djecu, na sjeveru Sirije, rekli su Liječnici bez granica (MSF).

Ako su Sirijci, natjerani na egzodus, "na našim vratima i nemaju drugog izbora, moramo dopustiti našoj braći da uđu i to ćemo učiniti", izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima.

Nije, međutim, rekao kada će Sirijci moći ući u njegovu zemlju dok su glavni granični prijelazi, među kojima Oncupinar, ostali zatvoreni u nedjelju.

Europljani su podsjetili Ankaru na njezinu zadaću spram sirijskih izbjeglica kojih već ima 2,7 milijuna na njezinom teritoriju.

Više od 30.000 osoba prispjelo je zadnjih dana u okolicu grada Azaza, pet kilometara od turske granice, izjavio je u subotu guverner turske pogranične pokrajine Suleyman Tapsiz, ističući da bi taj val mogao doseći 70.000.

Erdogan se u nedjelju naljutio zbog podrške SAD-a sirijskim Kurdima koje smatra bliskima pobunjenicima koji vode gerilu u Turskoj, zahtijevajući od Washingtona da odabere između njega i "terorista iz Kobanea".

U zrakoplovu koji ga je vraćao u subotu iz Latinske Amerike, Erdogan je oštro kritizirao nedavni posjet posebnog izaslanika američkog predsjednika Obame Bretta McGurka borcima Postrojbi za zaštitu naroda (YPG) koji kontroliraju sirijski grad Kobane.

YPG predstavlja borbenu miliciju Stranke demokratskog jedinstva.

Usprkos kritikama, Ankara je odbila pomoći YPG-u koji smatra sirijskim ogrankom Radničke stranke Kurdistana koja od 1984. vodi pogibeljnu pobunu na turskom tlu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?