turski ministar vanjskih poslova

Turska u koordinaciji s Mađarskom oko članstva Švedske u NATO-u

Recep Tayyip Erdogan
Reuters/PIXSELL
28.07.2023.
u 19:31

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je 10. srpnja zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u što je blokirao više od godine dana.

Turska i Mađarska u bliskoj su koordinaciji glede ratifikacije članstva Švedske u NATO-u, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, Fidan je rekao da je Švedska poduzela neke korake kao odgovor na turske zahtjeve vezane uz borbu protiv terorizma, ali da očekuje daljnje korake od Stockholma.

Turski parlament će raspravljati o ratifikaciji švedskog članstva u NATO-u kada ponovo počne s radom najesen, u listopadu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je 10. srpnja zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u što je blokirao više od godine dana.

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju ove godine, no Švedsku su kočile Turska i Mađarska.

Budimpešta je ranije rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Turski predsjednik tvrdio je da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije