Europska unija

Tusk: S Turskom možemo pregovarati o novcu, ne o vrijednostim

Donald Tusk
22.04.2016.
u 19:19

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u petak turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu da EU može raspravljati o novcu kako bi Ankara pristala pomoći Uniji oko problema s migrantskom krizom, ali da njezine vrijednosti te sloboda izražavanja ne mogu biti predmet pregovora.

U najnovijem izvješću Europskog parlamenta Turska se kritizira zbog stanja ljudskih prava i slobode medija, prenosi Reuters. Anakara je ovaj mjesec također zadala glavobolju Berlinu zbog tužbe protiv njemačkog komičara koji je na televiziji ismijavao Erdogana u satiričkoj pjesmi sa sirovim seksualnim sadržajem. U Njemačkoj, naime, postoji zakon koji brani vrijeđanje stranih državnika.

"Nedavna iskustva s Turskom pokazuju da Europa mora odrediti jasne granice svojih ustupaka", kazao je Tusk uoči posjete Turskoj zajedno s kancelarkom Angelom Merkel i potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom.

"Možemo pregovarati o novcu, ali nikada o našim vrijednostima. Ne možemo nametati naše standarde ostatku svijeta, ali jednako tako, drugi ne mogu nama nametati svoje standarde", kazao je Tusk.

Poručio je da "naše slobode, uključujući slobodu izražavanja, neće biti dio političkog cjenkanja s bilo kojim partnerom".  Tu poruku mora također čuti i predsjednik Erdogan", dodao je predsjednik Europskog vijeća.

Merkel, Tusk i Timmermans će u subotu posjetiti turski grad Gaziantep na sirijskoj granici, gdje je smješten veliki izbjeglički kamp.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije