NAKON SBERBANKA

Tužbu protiv Agrokora pokrenuo i fond u SAD-u

10.09.2017.
u 14:13

Kao i ruska banka, i američki fond još nepoznatog imena tuži koncern zbog lažnog prikazivanja poslovanja, za što treba odgovarati I. Todorić

Nakon što je ruski Sberbank podigao kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima se Rusi žele naplatiti za ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD-u. Na sud u New Yorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je sudjelovao u kreditiranju koncerna u vrijeme Ivice Todorića.
 

– Dokumentacija je predana, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja, potvrdio nam je jedan od sudionika bliskih procesu. Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvijek I. Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovarat će i Todorić – objašnjava nam jedan pravnik.

Tužbe i protiv države?

Nakon Rusa bilo je jasno da će i neki od fondova, koji nisu sudjelovali u novom kreditnom aranžmanu u lipnju, učiniti isto. Ime fonda koji je podnio tužbu nije poznato, tek se nagađa koji je to fond, no ionako je u financiranju Agrokora u vrijeme Todorića sudjelovao velik broj, prije svega rizičnih, ali i mirovinskih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Od ukupnog broja fondova koji su financirali Agrokor u vrijeme Todorića, njih oko tri četvrtine, gleda li se količina obveznica, prihvatilo je lex Agrokor i sudjelovalo s bankama u novom kreditu vrijednom 480 milijuna eura po tzv. roll up modelu. Taj im model osigurava siguran povrat novca koji je prije dan koncernu, u istom iznosu u kojem su sudjelovali u novom kreditu. Za Agrokor to znači da će im sigurno morati isplatiti oko milijardu eura. Bilo je pretpostaviti da će se oni koji nisu željeli sudjelovati u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vrijeme bivše uprave. No, nije isključeno da će se te tužbe proširiti i protiv države. Sberbank, prema tumačenju nekih pravnika, već ide u tom smjeru. Trenutačno je ta banka na nekoliko sudova pokrenula sporove radi ovrhe imovine Agrokora u Sloveniji i Srbiji kako bi naplatila svoja potraživanja. Pretpostavlja se da ruska banka želi i dokazati da lex Agrokor nije u skladu sa svjetskim zakonodavstvom, a ako to uspije, mogla bi pokrenuti tužbu protiv RH.

Razgovori još traju

Predstavnici ruske banke i dalje sudjeluju u razgovorima s izvanrednom upravom, no sve je izglednije da u novi kreditni aranžman od lipnja neće ući, kao što to nije učinio ni dio fondova. A u kojoj su mjeri financijska izvješća u vrijeme I. Todorića lažirana, otkrit će revizija potkraj mjeseca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije