virus

U Češkoj se ponovno pojavila ptičja gripa

ptičja gripa
18.01.2020.
u 18:14

U Češkoj se ponovno pojavila ptičja gripa, tri godine nakon što su u toj zemlji morali ubiti gotovo 100.000 ptica, objavila je u subotu češka državna veterinarska služba. 

Visoko zarazan virus H5N8 otkriven je na maloj farmi peradi u mjestu Stepanov nad Svratkou, 20 kilometara sjeveroistočno od Brna.  Virus su vjerojatno prenijele divlje ptice koje obitavaju uz vodu. 

Šest kokoši uginulo je od ptičje gripe, a ostatak sitne stoke je ubijen.  Utvrđeno je "zaraženo" područje u krugu tri kilometra od farme, a vlasti savjetuju poljoprivrednicima koji se bave peradarstvom da pokušaju spriječiti kontakt životinja s farme i divljih ptica. 

Ptičja gripa je zarazna bolest koja najviše pogađa kokoši, purane i patke. 

Zasad u Češkoj nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze čovjeka. Posljednjih tjedana se isti virus H5N8 pojavio u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj.  Ptičja gripa posljednji put je u Češkoj izbila 2017. kada je pogodila i druge europske zemlje, navodi novinska agencija CTK. 

Tada su ubijeni milijuni ptica, a samo u Češkoj 98.000. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije