Započeo G7 summit:

U fokusu terorizam, razoružanje i pomorska sigurnost

Započeo G7 summit
10.04.2016.
u 13:30

Ministri vanjskih poslova sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) započeli su u nedjelju u Hirošimi dvodnevni skup posvećen terorizmu, nuklearnom razoružanju i pomorskoj sigurnosti.

Ministri SAD-a, Japana, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade i Njemačke sastaju se u trenutku sve većih napetosti zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje i sve agresivnijih istupa Kine koja svojata gotovo cijelo područje Južnokineskog mora.

"Nadam se da će sa sastanka ministara vanjskih poslova u Hirošimi svijetu biti odaslana snažna poruka mira, stabilnosti i prosperiteta", kazao je japanski šef diplomacije Fumio Kishida otvarajući saastanak.

Posebice je istaknuo da se nada da će ministri iskoristiti taj susret kako bi "uputili snažnu poruku o svijetu bez nuklearnog naoružanja" jer se održava u Hirošimi, gradu koji je bio sravnjen sa zemljom nakon što je SAD 1945. na njega bacio atomsku bombu.

Sjeverna Koreja je jučer priopćila da je uspješno izvela testiranje novog motora za interkontinentalne balističke projektile koje sada imaju puno veći domet.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da su na skup stigli svi ministri osim šefa njemačke diplomacije Franka-Waltera Steinmeiera koji bi trebao stići nešto kasnije.

Čelnici G-7 će krajem svibnja u središnjem Japanu održati summit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije