ZA ŠTO SE PRIPREMAJU?

U Moskvi izdali zapovijed da provjere skloništa, a ruske saveznice pozvale građane da hitno napuste Ukrajinu

Stringer/REUTERS
16.10.2022.
u 19:33

Ponovno su zamolili Kineze da, s obzirom na trenutnu učestalost napada, otiđu u skloništa čim se sirene oglase. "Još jednom vas molimo da ne ostajete u zemlji osim ako je hitno i nužno, te da napustite zemlju čim bude sigurno to učiniti" dodaju.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su na nove razine nakon što je u raznesen most koji je spajao Rusiju s Krimom. Više ukrajinskih gradova našlo se pod teškim raketnim udarima, a kinesko veleposlanstvo u Ukrajini izdalo je u ponedjeljak tri uzastopne obavijesti kineskom stanovništvu da pronađu sklonište i pripreme namirnice.

Kinesko stanovništvo u Ukrajini s kojima je u kontakt stupio Global Times, kažu da su u ponedjeljak i utorak cijelu noć čuli sirene za uzbunu, ali situacija je ostala relativno mirna. Kale Lin, koja je u Ukrajini devet mjeseci, rekla je u utorak da je sirene čula "sedam ili osam puta dnevno" u Poltavi.

U ponedjeljak je nakon što su se oglasile sirene nestalo struje i vode, a čuli su i eksplozije, pa su otišli u sklonište, kaže Lin. Sirene je čula i u utorak, no odlučila je da se neće skloniti jer nije nestalo struje i vode. Otkrila je kako je kinesko stanovništvo sada, naspram situacije na početku invazije, puno manje zabrinuto. "Navikli smo se na situaciju" rekla je Lin.

Slično govori i Gio Guo, koji u Kijevu živi sa svojom obitelji. Oni se nisu sklonili niti kada je jedan od projektila pao samo kilometar i pol od njihove kuće! "Imamo dovoljno namirnica i cijene su više-manje stabilne" kaže Guo, dodajući da su Ukrajinci prijateljski nastrojeni prema Kinezima i uvijek su pomagali jedni drugima kada je bilo potrebno.

Kinesko veleposlanstvo na mjesečnoj bazi prati sigurnost kineskih državljana u Ukrajini. U jednoj od svojih obavijesti primijetili su da "već neko vrijeme dio naših stanovnika ne poduzima potrebne korake kada čuju sirene za uzbunu". Ponovno su zamolili Kineze da, s obzirom na trenutnu učestalost napada, otiđu u skloništa čim se sirene oglase.

"Još jednom vas molimo da ne ostajete u zemlji osim ako je hitno i nužno, te da napustite zemlju čim bude sigurno to učiniti" dodaju. Veleposlanstvo također provodi novu rundu registracija za kineske državljane u Ukrajini.  U isto vrijeme, stanovnici stambenog kompleksa u Moskvi rekli su za Važne priče da je njihov predstavnik pozvan na razgovor u policiju gdje mu je rečeno da je donesena odredba da se provjere sva skloništa i bunkeri te da će na parkiralište pred zgradom biti dovezeni kreveti na kat, grijalice i pribor za prvu pomoć.

Također je objavljena zamolba građanima stambenog bloka 'Atom' da svoje automobile premjeste s parkirališta do 18. listopada jer se skloništa u njihovoj zgradi pripremaju za prihvat ljudi. U objavi stoji da je odluka donesena na sastanku 11. listopada u uredu gradonačelnika Moskve. 

Formalno, Rusiji ne nedostaje skloništa. Prema istrazi iz 2016., u Rusiji je bilo 16,448 skloništa, no s druge strane, 95 posto njih nije bilo spremno primiti građane u slučaju rata ili druge opasnosti. Istraga je također zaključila da država 20 godina nije financirala održavanje skloništa, te da su mnoga ilegalno privatizirana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?