KONFERENCIJA NESIGURNIH

U Münchenu su se SAD, Njemačka i Francuska prepucavali zbog vanjskopolitičkih propusta

pool/REUTERS/PIXSELL
16.02.2020.
u 18:36

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu kako bi svaki pokušaj da se Europa udalji od Sjeverne Amerike ne samo oslabio transatlantske odnose, nego i zaprijetio podjelom Europe. – Ne vjerujem samo u Europu. Vjerujem u zajedništvo Europe i Amerike. Europa i Sjeverna Amerika moraju ostati zajedno i obraniti naš način života u vojno i tehnološki sve kompetitivnijem svijetu – poručio je Stoltenberg naglašavajući važnost transatlantskog jedinstva.

“Zapad pobjeđuje”

Stoltenberg je odgovorio na kritike da Zapad gubi značaj i utjecaj, uvjeravajući da Zapad nije skrenuo s puta i da zapadne vrijednosti nisu izgubile na utjecaju u svijetu, uvjeravajući kako je baš NATO “najbolje oličenje Zapada”. Kritizirajući politiku “sve samouvjerenije” Rusije i “uskoro vodeće ekonomije svijeta” Kine, Stoltenberg poručuje kako se Europa i Sjeverna Amerika ne smiju natjecati. Na kritike da se SAD povlači sa svjetske pozornice uzvratio je američki državni tajnik Mike Pompeo. – Sretan sam što mogu izvijestiti da je ocjena o smrti NATO-a jako pretjerana – odgovorio je Pompeo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji je nedavno izjavio da je NATO u stanju “kliničke smrti”. – Zapad pobjeđuje, i mi pobjeđujemo zajedno – poručio je Pompeo, referirajući se na glavnu temu münchenske konferencije, u čijem je središtu rasprava o smanjenju utjecaja Zapada, SAD-a i Europe u današnjem svijetu, u kojem na međunarodnu scenu stupaju novi akteri.

Pompeo je obećao da će SAD osigurati milijardu dolara za energetsku neovisnost članica Inicijative tri mora od ruskih energenata. Taj će novac, uz potporu američkog Kongresa, biti iskorišten za investicije privatnog sektora u energetske sektore članica Inicijative tri mora. U inicijativi koju su prije nekoliko godina inicirali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda sudjeluje 12 članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora, a inicijativa od početka ima snažnu potporu SAD-a, koji zagovaranjem diversifikacije opskrbe plinom i protivljenjem projektu Sjeverni tok 2 želi europsko energetsko tržište otvoriti svojim proizvođačima ukapljenog plina. Pompeo je podsjetio da je SAD predvodio globalnu borbu protiv Islamske države. “Je li to Amerika koja odbacuje međunarodnu zajednicu?”, zapitao je američki državni tajnik odgovarajući njemačkom predsjedniku Frank-Walteru Steinmeieru, koji je prvi dan konferencije optužio SAD da odbacuje čak i ideju međunarodne zajednice i međunarodnu suradnju, djelujući na štetu susjeda i partnera. Steinmeier je pozvao Njemačku na veći vanjskopolitički angažman, osobito kada je riječ o Europi.

Tema i Afganistan

Međutim, francuski predsjednik Macron, koji je jučer najavio da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU, optužio je na istome mjestu Njemačku zbog nedovoljnog angažmana oko jačanja Europe nakon Brexita, upozorivši pritom i na mogućnost propasti francusko-njemačke osovine, koja je uvijek bila pokretač EU, kao i na slabljenje utjecaja Zapada. Macron je jučer bio kritičan i prema američkoj politici koja je, kako je rekao, počela i prije sadašnje američke administracije, a koja uključuje neki oblik povlačenja i promjene odnosa s Europom. S Pompeom je na margini konferencije razgovarao i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, koji je nakon susreta najavio da će se moguće povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om. I hrvatski premijer Andrej Plenković prije je kazao da odluka o povlačenju može biti samo rezultat dogovora, kako unutar Hrvatske, tako i na međunarodnom planu. Povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana zatražio je u nedavnoj predizbornoj kampanji novoizabrani predsjednik Zoran Milanović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?