NEVJEROJATNO OTKRIĆE

U prašumi Amazone pronađena električna jegulja s nabojem od 860 volti

Google Street View
15.09.2019.
u 18:03

Ova i slična otkrića dokaz su nevjerojatnog biodiverziteta u prašumama Amazone, od čega su mnoge još uvijek nepoznate znanosti i pokazuju zašto je toliko važno zaštititi Amazonu koja je u riziku od deforestacije, sječe drva i požara

Znanstvenici su pronašli dvije nove vrste električne jegulje u rijeci Amazoni, među kojima jedna od njih Electrophorus voltai ima naboj od 860 volti. Pronalazak dvije nove vrste potvrđen je DNK analizom.  Ova i slična otkrića dokaz su nevjerojatnog biodiverziteta u prašumama Amazone, od čega su mnoge još uvijek nepoznate znanosti i pokazuju zašto je toliko važno zaštititi Amazonu koja je u opasnosti od deforestacije, sječe drva i požara, piše The Guardian. 

- Usprkos svom utjecaju čovječanstva na prašume Amazone u posljednjih 50 godina i dalje možemo pronaći velike primjerke riba kao što su dvije nove vrste električnih jegulja, izjavio je vodeći istraživač C David de Santana, zoolog koji radi sa Smithosonian Museum of Natural History. Istraživanje pokazuje 'kako nevjerojatno veliki broj vrsta čeka da bude otkriven u amazonskoj prašumi, mnoge bi mogle sadržavati lijekove za bolesti ili ispirirati tehnološke inovacije', izjavio je de Santana. Stoljećima se vjerovalo da na području Amazone postoji samo jedna vrsta te životinje, a de Santana i njegov tim odlučili su testirati tu teoriju. Prva istraživanja ukazivala su kako uistinu samo jedna vrsta obitava na području koje se proteže kroz nekoliko zemalja, no daljnja analiza koja je uključivala čak 107 uzoraka pokazala je da postoje tri vrste – Electrophaurs electricus, Electropharus voltai i Electropharus varii. 

Najveće iznenađenje bilo je otkriće da Electropharus voltai ima naboj od 860 volti, dok je prethodno najveći zabilježeni naboj električne jegulje 650 volti. Istraživači su otkrili kako svaka od tri vrste ima područje na kojem obitava. Tako E. electricus živi na području Gvajanskog štita, E. voltai živi na području Brazilskog štita, dok E. varaii obitava u sporim rječicama dolinama rijeke Amazone.  Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications u kojem navode tezu kako su sve tri vrste imale zajedničkog pretka koji je živio prije više milijuna godina na području Latinske Amerike. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije