FAO objavio

U Siriji najmanje pšenice u zadnjih 30 godina

09.10.2018.
u 15:43

Prinos pšenice u Siriji ove godine bio je najmanji u tri desetljeća jer su rat i suše smanjile proizvodnju za 30 posto, objavila je danas Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). 

Ovogodišnji prinos od 1,2 milijuna tona najmanji je od 1989. godine. Sirija je prije krize proizvodila oko 4,1 milijuna tona, objavio je FAO.

To stvara pritisak na vladu jer je subvencionirani kruh glavna prehrana Sirijcima. Pad proizvodnje pšenice ove godine dogodio se usprkos lakšem pristupu obradivoj zemlji zbog poboljšane sigurnosne situacije. Infrastruktura je i dalje oštećena nakon godina rata, što se pogoršalo sušama u regijama koje proizvode kruh.

Od sveukupne količine pšenice državni kupac Hoboob pribavio je samo 250 tisuća tona.

Uvoze rusku pšenicu 

"Pojavila se nova dinamika u državi jer većina poljoprivrednika u ovim situacijama prodaje onima koji ponude najvišu cijenu, pa je dio pšenice prodan privatnim trgovcima, a dio prelazi granicu u Tursku i Irak", istaknuo je Adam Yao, predstavnik FAO-a u Siriji.

Sirija je u dobrim godinama, kad je proizvodila više od 4 milijuna tona godišnje, znala izvoziti do 1,5 milijuna tona. Pad u proizvodnji stvorio je pritisak na vladu Bašara al-Asada da počne uvoziti pšenicu.

Sirijski ministar za unutarnju trgovinu u lipnju je otkrio kako Sirija ove godine planira uvesti oko 1,5 milijuna tona većinom ruske pšenice.

Velik dio poljoprivrednog područja na sjeveru države pao je pod kontrolu Islamske države, a iako je ona protjerana 2017., šteta koju su tamo prouzročili sukobi i dalje je velika prepreka.

Glavni problemi su veliki trošak proizvodnje, nedostatak kvalitetnih sredstava poput gnojiva i pesticida te oštećena infrastruktura, tvrdi FAO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?