7 NA INTEZIVNOJ

U Sloveniji i dalje raste broj zaraženih, sada ih je 341

Borut Zivolovic/PIXSELL
20.03.2020.
u 16:25

U jeku krize smijenjena je i direktorica slovenskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Nina Pirnat

Prema najnovijim podacima u Sloveniji je novim koronavirusom zaraženo 341 osoba, što je povećanje od 22 slučaja u odnosu na dan ranije. U Sloveniji su dosad obavili 10980 testiranja. U slovenskim bolnicama od posljedica bolesti Covid-19, koju izaziva koronavirus, liječi se oko 40 pacijenata, od kojih je njih sedam na intenzivnoj terapiji: pet u Ljubljani i dva u Mariboru. 

U jeku krize smijenjena je i direktorica slovenskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) Nina Pirnat. Nova slovenska vlada Janeza Janše namjeravala je smijeniti direktoricu Pirnat već na prvoj sjednici vlade u noći s prošlog petka na subotu, ali je od toga morala odustati jer je smjena u nadležnosti vijeća NIJZ-a, koje je za novog vršitelja dužnosti direktora imenovalo Ivana Eržena. Janša je više puta javno kritizirao djelovanje NIJZ-a, tvrdeći kako nije dobro procijenio opasnost od koronavirusa, zbog čega je Slovenija propustila na vrijeme djelovati protiv nadolazeće epidemije.

Najava dodjele policijskih ovlasti vojsci, što je predložio novi ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, izaziva burne reakcije u redovima opozicije, koja se pita kakvog smisla ima dodjela policijskih ovlasti vojsci u vrijeme epidemije koronavirusa. Iz ljevičarske Levice poručuju kako je riječ o nastavku autoritarnih težnji aktualne vlade, dok iz donedavno vladajuće Liste Marjana Šareca poručuju kako pozivanje na izvanredne okolnosti ne smije biti razlog za ograničavanje temeljnih demokratskih standarda.

Za aktivaciju vojske prema Zakonu o obrani potrebna je dvotrećinska potpora parlamenta, što znači da  vladajuća većina ne može takvu odluku donijeti bez potpore opozicije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije