ZAPALJIVA SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU

U sukobu Trumpa i Irana ponovno je pobijedio – Putin

Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/4
10.01.2020.
u 18:49

Trump je ubio iranskog generala, ali su Iranci dokazali da mogu tući američke položaje

Dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump, obraćajući se naciji iz Bijele kuće, govorio kako neće vojno intervenirati protiv Irana, već će im dodatno nametnuti sankcije jer u njihovim raketnim napadima nema žrtava među američkim vojnicima te je napravljena samo manja materijalna šteta na njihovim bazama, Iranci kao da su jedva dočekali da Amerikanci izađu s takvim informacijama da bi ih demantirali snimkama. Brigadni general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik divizije Revolucionarne garde odgovorne za zračni prostor, pod čijim su zapovjedništvom snage koje su lansirale balističke rakete na američke vojne baze u Iraku, kazao je da njihov primarni cilj nije bilo ubiti američke vojnike.

Prvo ‘šamar pa tsunami’

– Mogli smo ciljati lokaciju američkih vojnika u bazi Ain al-Assad u Iraku, ali to nije bio naš cilj. Naš je cilj bio uništiti komandu u sjedištu stožera u bazi te tehniku i dronove koji su sudjelovali u atentatu na generala Qasema Soleimanija – rekao je Hajizadeh pokazujući satelitske snimke srušene vojne baze Ain Al-Assad. – Bili bismo spremni ubiti američke vojnike da su Amerikanci odgovorili na naš napad – naglasio je Hajizadeh dodajući da je taj napad samo prvi korak odmazde koji će prisiliti američke snage da se povuku iz regije. – Ispalili smo 13 raketa i bili smo spremni lansirati stotine drugih da su Amerikanci odgovorili – rekao je zapovjednik Hajizadeh te istaknuo da Amerikanci nisu ispalili ni jedan metak prema iranskim snagama unatoč golemim mogućnostima koje posjeduju. Devet je američkih aviona, dodao je, evakuiralo ranjene iz baze Ain Al-Assad u Izrael i Jordan te u bolnicu u Bagdadu. – Ako američki predsjednik Trump tvrdi da među njegovim vojnicima nije bilo žrtava te kako je napravljena samo minimalna štete, neka otvori vrata baze Ain al-Assad i neka dokaže tko laže, mi ili on.... – odlučan je Hajizadeh napominjući da je iranska odmazda bila “samo pljuska”, ali ako odgovore, Amerikance će pogoditi “pravi tsunami” koji će cijelu regiju povući u ponor.

– Ubojstvo generala Qasema Soleimanija ujedinilo je muslimane diljem svijeta. S nama su kontaktirale mnoge snage otpora u regiji koje su spremne osvetiti generala Soleimanija. Sve zemlje Zaljeva koje su udomile Amerikance moraju znati kako Amerika neće intervenirati niti ih moći zaštititi budu li nas napadali s njihova tla – kazao je Hajizadeh naglasivši da je “nakon atentata na mučenika Soleimanija započela nova faza revolucije u regiji”. – Iran je odgovorio, i to pljuskom, ali sljedeći korak u osveti generala Soleimanija poduzet će osovina otpora diljem svijeta – rekao je brigadni general Amir Ali Hajizadeh iza kojeg je bila karta “šijitskog polumjeseca” koji se proteže od Teherana, preko Bagdada i Damaska, do Beiruta te područja Palestine kao i Jemena. Likvidacija Soleimanija pretvorila se u pakao američkim vojnicima koji se nalaze na Bliskom istoku. Glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah, koji je bio veliki prijatelj s generalom Soleimanijem, na komemorativnom skupu zakleo se da će osvetiti svog prijatelja i suborca spomenuvši samoubojice koji su spremni umrijeti za Soleimanija. Nasrallah je aludirao na dva samoubilačka napada koje su izveli pripadnici Hezbollaha na američko veleposlanstvo u Bejrutu i na baze marinaca tijekom kojih je ubijeno više od 350 američkih vojnika i državljana.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je zaprijetio da će bombardirati 52 cilja u Iranu ako bude bilo kakvog odgovora na ubojstvo generala Soleimanija, u obraćanju naciji zatomio je prvobitnu ratničku retoriku. Osim što je pružio ruku mira iranskom narodu i režimu, rekao je čak kako je spreman početi nove pregovore s Iranom o nuklearnom programu bez ikakvih uvjeta. Naime, Iran je pokazao svoju silu i moć da može gađati američke položaje kako u Iraku tako i šire.

Papa pozvao na razum

Trump je ubio iranskog generala, ali je Iran pokazao da može gađati američke položaje. Isto tako ubojstvo generala ujedinilo je muslimane diljem svijeta. Nema sumnje da je jedini pobjednik sukoba između Irana i SAD-a ponovno ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je na pravoslavni Božić doletio u Siriju i ojačao položaj sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada. Putin se vozio ulicama Damaska na putu do zapovjednog centra, kamo je krenuo na sastanak s Assadom. Nakon razgovora, dvojica predsjednika šetala su se ulicama Damaska i na taj način je Putin htio pokazati Donaldu Trumpu tko je gazda u Siriji. Nakon Sirije, Putin je otišao u Tursku, gdje je otvorio Turski tok i dodatno ojačao ruski položaj čineći Europu još ovisnijom o ruskom plinu, na ogorčenje Trumpa, koji bi Europi prodavao skuplji američki plin iz LNG-a.

Turski tok je megaprojekt koji čine dva kraka plinovoda kojima će se ruski plin isporučivati u Tursku, a preko nje i u Europu. Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi metara kubnih. Jedan će krak ruskim plinom opskrbljivati Tursku, a drugim će plin biti transportiran prema Europi. Javio se jučer i papa Franjo i pozvao SAD i Iran da izbjegavaju eskalaciju sukoba te da održe “plamen dijaloga i samokontrole” kako bi izbjegli veći sukob na Bliskom istoku. – Pogotovo su zabrinjavajući znakovi koji dolaze iz cijele regije nakon rasta napetosti između Irana i SAD-a – rekao je Franjo u svom godišnjem govoru o “stanju svijeta” veleposlanicima iz više od 180 država u Vatikanu. Zbog napetosti postoji rizik “ugrožavanja postupnog procesa izgradnje u Iraku, kao i uspostavljanja temelja za širi konflikt koji svi želimo izbjeći”, rekao je papa Franjo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije