DUŽ MEDITERANSKE OBALE

U Turskoj otvorena najduža neprekidna biciklistička staza na svijetu

07.08.2020.
u 16:08

Protežući se duž istočne obale Mediterana u Turskoj, nova biciklistička staza otvorena je u srpnju ove godine i pruža biciklistima iz cijele Turske priliku da uživaju u neprekidnoj i slikovitoj vožnji.

Jedna od najdužih ruta u regiji, i najduža neprekidna biciklistička staza na svijetu, povezuje Samandağ i Arsuz, dva okruga južne turske provincije Hatay, i prostire se uz 25 kilometara dugu dionicu puta.

Tolga Özçelik, turski biciklista, u razgovoru za agenciju Ihlas (IHA) rekao je da je staza važna za turizam, ali i za korištenje mještane ove regije. Jedina mu je zamjerka što neki vozači automobila prelaze na stazu na pojedinim dionicama, ignorišući znakove zabrane za motorna vozila.

Biciklistička staza dio je ciljeva Turske da promoviše zdraviji način života i smanji emisije iz motornih vozila kroz promociju biciklizma. 

Turska planira uspostaviti 4.755 kilometara biciklističkih staza do 2023. godine, a trenutno 114 kilometara biciklističkih staza postoji širom gradova Batman, Bitlis, Çanakkale, Istanbul, Konya, Kırşehir, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Rize, Siirt, Trabzon, Tokat, Yozgat i Zonguldak.

Staze će biti integrirane u europski EuroVelo, mrežu od 15 biciklističkih ruta na dugim relacijama koje povezuju kontinent.

Uporedo sa urbanim lokacijama, u zaštićenim područjima kao što su nacionalni parkovi, grade se biciklističke staze. Na primjer, izgradit će se prometnice između zapadnog grada Izmira i mediteranskog grada Antalije, ruta koja prolazi kroz popularna odmarališta i povijesna nalazišta od antičkog grada Patare do Datçe i Bodruma u provinciji Muğla. Staze će se graditi i oko jezera Tuz u centralnoj Turskoj.

Prema novom propisu koji je stupio na snagu 2019. godine, obavezno je biciklističke staze i parking mjesta uključiti u nove planove zoniranja.

Biciklističke staze integrirane su i u druga sredstva prevoza, kao što su masovni tranzit, i povezuju stambena naselja, sportske objekte i zauzete javne prostore. Na mjestima bez planova za zoniranje, poput ruralnih područja, gradit će se jednostavnije staze za bicikliste. Uredba također definiše "biciklističke autoputeve, mostove i tunele", značajnu promjenu za zemlju u kojoj biciklisti često moraju voziti bočnim autocestama zbog nedostatka biciklističkih staza, riskirajući svoj život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije