Peking

U vojsci Kine počinje testna primjena cjepiva protiv COVID-19

29.06.2020.
u 10:37

Kineska vojska dobila je zeleno svjetlo za korištenje kandidata za cjepivo COVID-19 kojeg je razvila  njihova istraživačka jedinica i CanSino Biologics, nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je sigurno i u izvjesnoj mjeri djelotvorno, objavila je kompanija u ponedjeljak.

Ad5-nCoV jedan je od osam kandidata za cjepivo koje su razvile kineske kompanije, a istraživači su  odobrili prelazak u fazu ispitivanja na ljudima za respiratorne bolesti prouzročene novim koronavirusom. Dato je i odobrenje za testiranje na ljudima u Kanadi, prenosi Reuters.

Kinesko centralno vojno povjerenstvo odobrilo je 25. lipnja cijepljenje vojske na razdoblje od godinu dana, naveo je CanSino. Cjepivo su zajednički razvili CanSino i Pekinški institut za biotehnologiju na Akademiji vojnih medicinskih znanosti.

"Ad5-nCoV je trenutačno ograničen samo na vojnu uporabu i njegova se uporaba ne može proširiti na širi raspon bez odobrenja Odjela za logističku podršku", navodi CanSino, pozivajući se na odjel Centralnog vojnog povjerenstva Kine koja je odobrila cijepljenje u vojsci.

Klinička ispitivanja faze 1 i faze 2 pokazala su da kandidirano cjepivo može spriječiti bolesti prouzročene koronavirusom, koji je ubio pola milijuna ljudi u cijelom svijetu, ali njegov komercijalni uspjeh ne može biti zagarantiran, objavila je kompanija.

Još nije odobreno cjepivo za masovnu uporabu protiv bolesti prouzročene novim koronavirusom, ali preko desetine cjepiva od više od 100 kandidiranih širom svijeta su u testnoj fazi ispitivanja na ljudima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?