incident

Učenici u Srbiji plesali na pjesmu koja slavi masakre i ratne zločine u BiH

Nova.rs
22.06.2022.
u 21:43

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma "Ne volim te Alija, zato što si Balija" u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima. 

Na videosnimci proslijeđenoj na roditeljskoj Viber grupi, djeca od desetak godina plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi "bestrzajci" i sve to u "vlakiću" koji predvodi učiteljica. 

Kako doznaje Nova.rs, u pitanju je bila završna priredba svih četvrtih razreda ove škole na kojoj je sudjelovalo stotinjak djece i četiri učitelja.

Na snimci iz svečane dvorane škole se vidi kako uz prve taktove pjesme Baje malog Knindže “Oj, Alija odnijela te voda …”, djeca počinju plesati, a potom im se pridružuje učiteljica koja ih poziva u “vlakić”. 

Na daljne stihove, u kojima se nabrajaju gradovi gdje su počinjeni monstruozni ratni zločini, učiteljica i sama počinje plesati, predvodeći vlakić razigranih desetogodišnjaka. Djeca su se veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad tisućama Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjeća na “pobjedu” u Kozarcu koji je doslovno sravnjen sa zemljom i veliča sudbina Višegrada.

U pjesmi se dalje redaju toponimi vezani doslovno za sva mjesta u kojima su počinjeni najgori ratni zločini u BiH.

Sretna okolonost je što, sudeći po snimci, većina djece nije znala riječi spomenute pjesme niti su, očigledno, bili svjesni o čemu ona govori. 

Ravnateljica škole Zorica Đurić, koja je za cijeli događaj saznala od portala Nova.rs, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da nitko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.

“U priredbi su sudjelovala djeca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pjesme. Pjesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primjerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pjesma je puštena bez ičije suglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, nitko od učitelja nije ni mogao čuti riječi”, kaže ravnateljica za Nova.rs.

“Nažalost, mi ne možemo utjecati na to što djeca slušaju kod kuće i što im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu garantirati za cijeli kolektiv škole da ne bi ništa slično učinili“, kaže Zorica Đurić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije