PORAST NOVOOBOLJELIH

Britanija i Slovenija stavile Hrvatsku na crvenu listu

Toby Melville/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.08.2020.
u 18:52

Velika Britanija i Slovenija stavile su Hrvatsku na crvenu listu zbog pogoršanja epidemiološkog stanja.

Kako je objavljeno iz britanskog Ministarstva transporta, britanski turisti i drugima koji borave u Hrvatskoj pozivaju se da se odmah vrate kući jer počinje vrijediti obavezna 14-dnevna izolacija za sve povratnike iz Hrvatske.

Nova mjera počinje vrijediti u subotu u 4 sata. Prema britanskim informacijama, trenutno se u Hrvatskoj nalazi 20 tisuća turista iz te države. Britanija promatra Hrvatsku kao cjelinu, bez regionalnih ili županijskih razgraničenja, te upozoravaju kako se situacija izuzetno pogoršala u odnosu na prije tri tjedna.

Pozivaju se na najnovije podatke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti po kojima je Hrvatska u zadnjih dva tjedna zabilježila 41,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, pri čemu se, doduše, stanovništvu ne pribrajaju turisti koji trenutno borave u našoj zemlji.

Za usporedbu, Ujedinjena kraljevina u istom periodu bilježi 20,9 zaraženih, Njemačka 19,9, a Slovenija 12,8 na 100 tisuća stanovnika. 

I Slovenija donijela odluku

Hrvatska će od ponoći biti na slovenskoj crvenoj listi, ali će povratak u domovinu bez obavezne karantene biti omogućen do ponedjeljka. Ta je odluka donesena kako bi se izbjegle gužve na granici, ali kako bi se vlasnicima kuća i plovila dalo vremena da se pobrinu za svoju imovinu. 

Odluku o stavljanju Hrvatske na crvenu listu donijela je slovenska vlada na svojoj poslijepodnevnoj sjednici.  Sjednica Vlade još traje, a nakon nje bi se trebali znati detalji, odnosno koje će biti eventualne iznimke. U Hrvatskoj se trenutno, prema podacima s kojima raspolažu slovenski mediji, nalazi oko 78 000 slovenskih državaljana.

Slovenski mediji pišu da se situacija u Hrvatskoj pogoršava iz sata u sat. Napominju da je trećina od 43 nova slučaja uvezena iz Hrvatske, a navode i primjere Austrije, Njemačke i Italije koje su također prepoznale da "Hrvatska više nije sigurna zemlja".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?