Direktor BioNTecha

Ugur Sahin: Pandemija će se širiti do 2022. godine

08.05.2021.
u 11:04

Nagli porast zaraze koronavirusom u zemljama u razvoju, poput Indije, uslijed relativne oskudice u ponudi cjepiva, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022. godine, rekao je Ugur Sahin direktor BioNTecha.

Zbog hitnosti, vlasti bi trebale razmotriti mjere kao što su miješanje i podudaranje cjepiva različitih proizvođača, rekli su osnivači BioNTecha.

Njemačka kompanija udružila se s kompanijom Pfizer Inc. kako bi testirala, proizvela i distribuirala cjepivo.

"Moramo osigurati zaista visoke stope cijepljenja širom svijeta. U suprotnom, nitko neće biti siguran", rekao je Sahin, te dodao da će pandemija prestati tek kad se "imunitet krda" ostvari širom svijeta.

"Sredinom 2022. čak će i regije s velikom gustoćom stanovništva poput Indije postići visoku stopu cijepljenja i imuniteta krda", rekao je Sahin.

"Vidjet ćemo u sljedećih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija."

Sahin je rekao da proširuju proizvodnju sa više od 30 kompanija kako bi proizveli više cjepiva za opskrbu zemalja poput Indije.

Miješanje i podudaranje različitih vrsta cjepiva, uključujući kombiniranje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je BioNTech-ova, s tzv. virusnim vektorskim cjepivima poput AstraZeneca, moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija, rekla je Ozlem Tureci, suvlasnica kompanije BioNTech.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije