MODERNIZACIJA ZEMLJE

Ukida se smrtna kazna za maloljetnike u Saudijskoj Arabiji

27.04.2020.
u 13:57

Iako još nije poznato kada će dekret, kojeg je donio saudijski kralj Salman, stupiti na snagu, Saudijska Arabija je njime ukinula smrtnu kaznu za maloljetne počinitelje kaznenih djela. Prema dekretu nijedan maloljetnik koji počini kazneno djelo ne može biti osuđen na smrtnu kaznu. Umjesto toga provest će najviše 10 godina u maloljetničkom zatvoru.

Samo u 2019.godini, u Saudijskoj Arabiji su pogubljene 184 osobe. U travnju 2019., saudijsko kraljevstvo odrubilo je glavu 37 muškaraca osuđenih za terorizam. UN je tada objavio da su većina njih bili šijiti koji možda nisu imali pošteno suđenje i da je među njima bilo najmanje troje maloljetnika.

Odluka o ukidanju smrtne kazne za maloljetnike uslijedila je nakon što je saudijski Vrhovni sud nedavno naredio ukidanje kazne prekršajem i njegovu zamjenu novčanom kaznom ili kaznom zatvora ili društveno korisnim djelom. Predsjednik Komisije Vlade Saudijske Arabije za ljudska prava Awad Alawad potvrdio je odluku o ukidanju smrtne kazne za maloljetnike, navodeći da pomaže uspostavu "modernijeg kaznenog zakonodavstva" i "pokazuje da je Saudijska Arabija posvećena daljnjim ključnim reformama" najavivši da će "biti novih reformi", dodajući da dvije nedavne odluke o ublažavanju kazni odražavaju "kako Saudijska Arabija nastavlja provoditi ključne reforme ljudskih prava, čak i u vrijeme poteškoća uzrokovanog pandemijom koronavirusa".

Zahvaljujući posljednjem nalogu kralja Salmana, smrtnu će kaznu izbjeći najmanje šest muškaraca iz manjinske šiitske zajednice osuđenih za zločine počinjene kada su imali manje od 18 godina.

Naredbom kralja Salmana od kraja 2018. godine, maloljetnicima je propisana 10-godišnja zatvorska kazna, osim za zločine za koje je predviđena smrtna kazna. "Od sada će kazna zatvora u trajanju od 10 godina biti maksimalna za sva djela počinjena od strane maloljetnika", naglasio je Awad Alawad. Međunarodne organizacije, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch, već duže vrijeme vrše pritisak na Saudijsku Arabiju da ukine smrtnu kaznu, posebno za maloljetnike.

Saudijska Arabija, u kojoj je poštivanje ljudskih prava pod povećalom nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018., jedna je od zemalja s najviše smrtnih kazni, nakon Irana i Kine, naveo je Amnesty International u najnovijem godišnjem izvješću.

Iako saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman teži "modernizaciji zemlje", privlačenju stranih investicija i poboljšanju reputacija Saudijske Arabije u svijetu, smatra se odgovornim za obračun saudijskih vlasti s liberalima, aktivistima za prava žena, piscima i reformistima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije