Traže se brze reforme koje bi Ukrajini omogućile da "preživi" zimu...

Ukrajina pred dugom hladnom zimom

sad zima polarna hladnoća
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.09.2014.
u 10:40

Aktivisti s Majdan u Kijevu ne odustaju od svojih zahtjeva. Neki od njih su se izravno uključili u bavljenje politikom.

Predstojeća zima bi mogla biti vrlo hladna za Ukrajinu. S obzirom da iz Rusije stiže većina plina za grijanje i da postoji spor oko isporuka ovog energenta, Ukrajinci se masovno opskrbljuju električnim pećima i grijalicama. Međutim, nije hladnoća ono čega se najviše boji Mustafa Najem. Popularnog ukrajinskog novinara, jednog od inicijatora prosvjeda na Majdanu, plaši nešto drugo: "Ukrajinci su u velikoj depresiji. Prvo smo imali prosvjede na Majdanu, zatim smo izgubili Krim, a sada je u tijeku rat i imamo tisuće mrtvih." U takvoj situaciji je za predsjednika Petra Porošenka teško da u kratkom roku popravi uvjete života građana, kaže Najem. On je bio gost na konferenciji "Kijevski razgovori" u Berlinu, na kojoj se raspravljalo o stanju u Ukrajini.

 Slijede li novi prosvjedi?

"Najveći problem tijekom predstojeće zime neće biti nedostatak plina ili nafte, nego razočaranje ljudi", smatra Najem. Vlada može spriječiti nove prosvjede samo ako pokrene komunikaciju s građanima. "Ukrajinci tradicionalno nemaju dobro mišljenje o vladi, predsjedniku ili parlamentu", opisuje ovaj novinar stav građana nakon dva desetljeća korupcije i bogaćenja političke elite. Zbog toga i predsjednik i vlada moraju uložiti ogroman napor da bi narodnu objasnili svoje odluke i poteškoće s kojima se susreću. "Međutim, političari se boje toga", kaže Najem.

Primjer za to je sporna odluka parlamenta da se gradovima Donjecku i Lugansku odobri poseban status. Nije samo javnost bila isključena iz rasprave o donošenju te odluke, čak i neki parlamentarni zastupnici su se žalili na neregularnosti u tom procesu. 

Korumpirani kadrovi moraju otići

Tijekom "Kijevskih razgovora" stalno se spominjalo nepovjerenje građana u predstavnike države. Političke funkcije u Ukrajini se promatraju kao "posao", kao izvor prihoda, tvrdi Jehor Zobolev, šef Odbora za lustraciju u Ukrajini. Odbor je osnovan nakon prosvjeda na Majdan. Njegova zadaća je borba protiv korupcije. Nekadašnji novinar Zobolev govori o "pljačkaškom sustavu" koji mora biti uništen. Članovi vlade, suci i državni činovnici do sada nisu shvaćali svoju funkciju kao nešto što bi trebalo služiti narodu, nego kao nešto što im omogućava da od naroda uzmu što više. Jedan sudac u Ukrajini, koji vozi skupocjeni Bentley, sigurno ga nije platio novcem koji je dobio kao plaću koja iznosi nekoliko stotina eura, kaže Zobolev. "Obnova elitnog sloja društva je ključno pitanje u Ukrajini", naglašava Zobolev koji je 2013. osnovao i političku stranku "Sloboda".

Reforme umjesto obećanja o reformama

Protagonisti prosvjeda na Majdanu opasnost ne vide samo u mogućnosti prilagođavanja koju su pokazali funkcionari iz doba predsjednika Janukoviča, nego i u velikoj gospodarskoj krizi. "U situaciji smo da jednom rukom vodimo rat, a drugom obnavljamo zemlju", navodi Anatolij Maksjuta, zamjenik ministra za gospodarski razvoj i trgovinu: "Na istoku gubimo dio našega gospodarstva, razaraju se infrastruktura i pogoni, investicije su sve manje."
 Ukrajina je stoga ovisna o financijskoj pomoći izvana, tvrdi Maksjuta. On se nada pokretanju međunarodne donatorske konferencije i to na inicijativu EU-a. Istovremeno bi EU morao intenzivno podržati i savjetovati Ukrajinu u procesu reformi, napominje Rebecca Harms, zastupnica u Europskom parlamentu koja prati stanje u toj zemlji. Harms kritizira da je EU do sada uglavnom samo pozivao Ukrajince da nastave proces reformi, ali je bio suzdržana u podršci.

Većina stručnjaka na spomenutoj konferenciji tvrdi da Ukrajina ne može biti stabilna država ako se bitno ne poprave uvjeti života građana. Ukrajinske vlasti mnogo govore o reformama, ali se premalo radi na tome. 

S Majdana u parlament 

Ukrajinci su dva puta izlazili na velike demonstracije kako bi ostvarili željene ciljeve. Prvi put tijekom "Narančaste revolucije" 2004. godine, a drugi put prošle zime. Rezultati "Narančaste revolucije" nestali su u političkim previranjima tijekom proteklih godina. Da se to ne bi ponovo dogodilo, brojni aktivisti s Majdana odlučili su aktivno se uključiti u politiku i kandidiraju na parlamentarnim izborima koji se održavaju krajem listopada. Među njima su i Jehor Zobolev i Mustafa Najem.

"Ovo je prvi put u povijesti Ukrajine da se novinari i aktivisti uključe u politiku jer to žele", kaže Najem. On navodi da su ga zbog toga neke kolege i prijatelji kritizirali te dodaje: "Tko kaže da političar mora biti sklon korupciji, da mora krasti i lagati? To nisu pravila po kojima ja živim." On kaže da je shvatio da se ideje socijalnih pokreta moraju odraziti i na politiku. U suprotnom bi se ideje i ideali demonstracija mogli zauvijek izgubiti i nestati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije