rusi se povukli sa Zmijskog otoka

Ukrajina slavi stratešku pobjedu nad Rusijom

30.06.2022.
u 21:24

Zmijski je otok Rusija zauzela prvog dana invazije, a slavu je stekao kada su ondje stacionirani ukrajinski graničari odbili zahtjev za predaju s ruskog ratnog broda.

Vijest dana s ratišta u Ukrajini je da su se ruske snage povukle sa Zmijskog otoka, koji je smješten manje od 40 kilometara od ukrajinske obale i koji je Rusija napala prvog dana invazije. Dok Ukrajinci tvrde da su Rusi napustili otok jer su im uništili svu opremu, rusko ministarstvo obrane ima svoje objašnjenje povlačenja.

"Gestom dobre volje" kojom Moskva pokazuje da ne ometa napore Ujedinjenih naroda za otvaranje humanitarnog koridora koji će omogućiti izvoz žitarica iz blokiranih ukrajinskih luka - tako Rusi opisuju napuštanje za njih strateški važnog Zmijskog otoka na sjeverozapadu Crnoga mora za koji su se borili od početka napada na Ukrajinu. Ukrajina tu važnu pobjedu - slavi.

- Vodstvo i oružane snage planiraju uspostaviti fizičku kontrolu nad otokom. Trenutačno ga nadziremo naoružanjem - dalekometnim topništvom, projektilima te zrakoplovnim postrojbama. Što se tiče brodova sa žitom, oružane snage Ukrajine učinit će sve da stabiliziraju situaciju kako bi brodovi mogli sigurno prolaziti teritorijalnim vodama, rekao je Oleksij Hromov, brigadni general ukrajinskih oružanih snaga, javlja HRT

Zmijski je otok Rusija zauzela prvog dana invazije, a slavu je stekao kada su ondje stacionirani ukrajinski graničari odbili zahtjev za predaju s ruskog ratnog broda.

- Bilo bi sjajno kada bi sljedeća ruska gesta 'dobre volje' bila da se Putin upuca u svom bunkeru, kaže Maksim, novinar iz Kijeva.

Ruske snage ne prestaju sa žestokim napadima na istoku Ukrajine kako bi potpuno opkolile posljednji bedem ukrajinskog otpora u regiji Luhansk - Lisičansk. Pokušavaju blokirati autocestu koja se upotrebljava za dostavu zaliha i potpuno odsjeći grad.

Moskva sa svojim separatističkim saveznicima nadzire 95% Luhanska i oko polovinu Donecka, dvije pokrajine koje čine Donbas, većinski rusko govorno područje.

- Svi osjećamo isto. Nikada im nećemo prepustiti Ukrajinu, poručuje Mikolaj, 10. brigada ukrajinskih oružanih snaga.

Najžešće borbe vode se oko rafinerije nafte na rubu grada. Ondje su ukrajinske snage dobile naredbu za pregrupiranje, ali pripremaju se za nove borbe.

- Naravno, šteta je što im to područje samo dajemo. U Sjeverodonecku su nas zdrobili, ali u Lisičansku mi upravo napuštamo teritorij. A mislim da ga možemo još malo zadržati, kaže Jevgenij, Nacionalna garda Ukrajine.

Ruske izviđačke postrojbe navodno su pokušale ući u grad, ali ukrajinske su ih snage spriječile. Stambena su područja svakodnevno bombardirana, a požari su posvuda.

Nakon što je Litva sredinom lipnja zabranila željeznički tranzit ruske robe, uključujući čelik i cement, preko svog teritorija do ruske enklave Kalinjingrad, Moskva je velik dio teretnog prijevoza usmjerila na znatno skuplje plovne putove.

- Početkom ove godine dobili smo novi veliki trajekt koji prometuje između Ust-Luge i Baltijska. U rujnu ćemo dobiti još jedan iste veličine, kaže Dmitrij Aleksandrovič Liskov, čelnik Ureda za informiranje Kalinjingradske oblasti.

Ipak, čini se da će europski diplomati postići kompromisni sporazum s baltičkom državom koji bi mogao za nekoliko dana riješiti sukob s Moskvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je Moskva otvorena za dijalog o strateškoj stabilnosti i neširenju nuklearnog naoružanja.

- Rusija je otvorena za dijalog o osiguravanju strateške stabilnosti, očuvanju režima neširenja oružja za masovno uništenje i poboljšanju stanja na području kontrole naoružanja. Posvećeni smo zajedničkim naporima u vitalno važnim pitanjima vezanima za klimatske promjene, borbu protiv gladi, stabilno tržište hrane i energije, te poštena pravila međunarodne trgovine i natjecanja, rekao je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije.

Unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, i Kremlj i Bijela kuća cijelo vrijeme naglašavaju važnost održavanja komunikacije o nuklearnom oružju. Dvije su zemlje daleko najveće svjetske nuklearne sile s oko 11.000 nuklearnih bojevih glava.

Inače, iz Kremlja su danas priopćili kako još nije odlučeno hoće li predsjednik Putin sudjelovati na summitu skupine G-20 koja se u studenom održava u Indoneziji.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije