Migrantska kriza

UN će pripremiti plan za centre za migrante na Mediteranu

migranti
ilustracija
26.06.2018.
u 19:17

Agencije UN-a za migracije i izbjeglice predstavit će Europskoj uniji plan za "regionalne platforme za iskrcavanje" migranata oko Mediterana gdje bi Unija mogla smjestiti migrante i obrađivati njihove zahtjeve za azilom.

Čini se da taj plan ima prilično veliku potporu u Europskoj uniji koja je jako podijeljena oko prihvata migranata, no pojedinosti tek trebaju biti razrađene.

Europski čelnici održat će potkraj tjedna summit posvećen migrantskoj krizi.

Mjere koje se razmatraju kako bi se smanjio broj migrantski val uključuju jačanje zaštite vanjskih granica Unije i povećanje pomoći državama kao što su Turska i Libija kako bi učinkovitije sprječavale migrante da kreću prema Europi.

Nova zamisao su "regionalne platforme za iskrcavanje" migranata u koje bi EU smještao ljude spašene na Mediteranu, obrađivao njihove zahtjeve za azilom i držao one kojima oni budu odbijeni dok ne budu vraćeni u države iz kojih su došli.

Države članice podijeljene su oko pojedinosti tog plana. Francuska smatra da bi Italija mogla biti domaćin takvih centara, dok Italija želi da ih se uspostavi u Africi.

Sličan plan za "afričke hot-spotove" koji je prije dvije godine predložio mađarski premijer Viktor Orban naišao je na velike kritike zbog potencijalnog kršenja ljudskih prava migranata.

Inicijativa je i sada dvojbena kada je riječ o pravnom i sigurnosnom aspektu te poštivanju ljudskih prava, ali europski čelnici žele da UN-ove agencije - Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) iznesu prijedlog i vode takve centre u budućnosti europskim novcem.

Drugo važno pitanje je država u kojoj bi ih se smjestilo. Centri za migrante u Libiji na zlu su glasu zbog stravičnih uvjeta života u njima.

Po podacima UN-a, više od 43.000 ljudi stiglo je u EU preko Mediterana ove godine. Više od tisuću pritom ih je poginulo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije