redukcija

UN-ova agencija otpustit će više od 250 zaposlenika

Profimedia
25.07.2018.
u 18:22

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je u srijedu odluku da otpusti više od 250 zaposlenika u Gazi i na Zapadnoj obali nakon drastičnih rezova američke pomoći međunarodnoj organizaciji

Nakon te objave, stotine Palestinaca prosvjedovalo je pred uredima agencije UN-a u Gazi, a sindikat zaposlenih pri UNRWA pozvao je na opći štrajk u četvrtak u palestinskoj enklavi, prenosi Tportal.hr. 

Jedan od prosvjednika pokušao se spaliti prije nego su ga spriječili ostali Palestinci.

Glasnogovornik UNRWA Chris Gunness priopćio je da će 154 palestinskih zaposlenika na okupiranoj Zapadnoj obali te 113 u Pojasu Gaze biti otpušteno nakon američkog drastičnog reza nazvana "egzistencijalnom prijetnjom" po agenciju.

Radi se o prvom valu otkaza nakon što je SAD objavio u siječnju odluku o odobravanju samo 60 milijuna dolara ove godine agenciji, nasuprot 360 milijuna odobrenih prošle godine.

SAD koji sam pridonosi s 30 posto sredstava UNRWA, zahtijeva reformu agencije i uvjetuje nastavak slanja pomoći povratkom Palestinaca za pregovarački stol s Izraelom, što je prekinuto 2014.

Nakon američkih redukcija, direktor UN-ove agencije Pierre Kraehenbuehl izrazio je zabrinutost i pozvao ostale članice UN-a da pridonesu više proračunu UNRWA.

Ustanovljena 1949. godine, UNRWA pruža pomoć milijunima Palestinaca registriranih kao izbjeglice na Palestinskom teritoriju, u Jordanu, Libanonu i Siriji, preživjelima ili potomcima Palestinaca koji su pobjegli od prvog izraelsko-arapskog rata 1948. godine koji je uslijedio nakon osnivanja Izraelske države.

Više od 500.000 djece školuje se u školama UNRWA (54 posto proračuna ide za obrazovanje) koja pruža i liječničku njegu i socijalnu pomoć. Agencija zapošljava više od 20.000 ljudi na Bliskom istoku, većinom Palestince.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije