organiziraju konferenciju u Ženevi

UN traži 600 milijuna dolara zbog humanitarne krize u Afganistanu

aerodrom kabul afganistan
13.09.2021.
u 07:30

Ujedinjeni narodi organiziraju konferenciju u Ženevi u ponedjeljak, na kojoj žele prikupiti više od 600 milijuna dolara pomoći za Afganistan koji se, upozorava UN, suočava s humanitarnom krizom nakon talibanskog preuzimanja vlasti.

Čak i prije nego što su talibani prošlog mjeseca zauzeli Kabul, pola stanovnika zemlje, odnosno 18 milijuna ljudi, ovisilo je o humanitarnoj pomoći.

Čini se da će se ta brojka povećati zbog suše i nedostatka hrane, upozoravaju dužnosnici UN-a i humanitarne organizacije.

Zbog naglog ukidanja milijardi stranih donacija Afganistanu, nakon pada vlade koju je podržavao Zapad, veći je pritisak na programima UN-a.

Međutim, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kaže da njegova organizacija ima financijske probleme.

"U ovom trenutku Ujedinjeni narodi nisu u mogućnosti čak ni isplaćivati plaće vlastitim radnicima", rekao je novinarima u petak.

Konferenciji u Ženevi, koja počinje u ponedjeljak popodne, prisustvovat će visoki dužnosnici UN-a, uključujući Guterresa, čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer, kao i deseci predstavnika vlada, uključujući njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Otprilike trećinu od 606 milijardi dolara koje želi prikupiti UN, trebao bi koristiti Svjetski program za hranu UN-a.

Ta je agencija ustanovila da 93 posto od 1600 Afganistanaca koji su sudjelovali u istraživanju provedenom u kolovozu i rujnu, ne konzumira dovoljno hrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije