UN tvrdi:

Blokirani milijuni tona ukrajinskog žita

02.05.2022.
u 19:49

Frick je naglasio kako je nužno da se mora transportirati i hrana koja je namijenjena za izvoz iz Ukrajine. Ukazao je da će veći dio svijeta biti pogođen ako se to ne dogodi.

Direktor Svjetskog programa za hranu pri Ujedinjenim narodima u Njemačkoj Martin Frick je upozorio da se milijuni tona ukrajinskog žita nalaze u lukama koje je ruska vojska blokirala.

Prema njegovim riječima, u kontejnerima se nalazi 4,5 milijuna tona žita koje se nije moglo transportirati zbog toga što su morski prolazi nesigurni ili zauzeti. Ukazao je kako su neki od prolaza i minirani te da pojedine luke nisu pristupačne.

Ukrajina je i jedan od najvećih proizvođača kukuruza na svijetu. Podaci UN-a kazuju da je ove godine u ovoj zemlji zasijano 30 milijuna tona kukuruza i 25 milijuna tona pšenice. Mnoge sjevernoafričke države ovise o ovim ukrajinskim kulturama. Frick je napomenuo kako su one hitno potrebne svijetu, prenosi Avaz.

U WFP-u su naglasili da su od početka ruske agresije osigurali hranu za 2,5 milijuna tona Ukrajinaca, bez obzira što ova država još ima obilje usjeva. Osim toga, hranu su dopremili u Moldaviju.

Frick je naglasio kako je nužno da se mora transportirati i hrana koja je namijenjena za izvoz iz Ukrajine. Ukazao je da će veći dio svijeta biti pogođen ako se to ne dogodi. 

- Glad se ne smije koristiti kao oružje, ni s vojnog, ni sa ekonomskog stajališta - dodao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz je također upozorio da postoji mogućnost od izbijanja gladi širom svijeta, prenosi list Guardian.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije