ODREĐEN JE DATUM

Unutarstranački izbori u HDZ-u Hrvatske održat će se 15. ožujka

Marko Lukunic/PIXSELL
24.01.2020.
u 17:54

Čak 11.000 potpisa, koliko bi morali prikupiti Plenkovićevi izazivači ako bi se pokazalo da HDZ doista ima 220.000 članova, prilično je zahtjevan broj

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a Hrvatske danas su raspravljali o unutarstranačkim izborima.

Sjednica do zaključenja ovog izdanja nije bila završena, no prije je najavljivano da će ta tijela utvrditi hodogram izbora, koji se za sve stranačke razine moraju provesti do kraja travnja. Po riječima glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike članovi stranke izravno će birati na izborima 15. ožujka.

Novi izborni sustav

Formalnu odluku o raspisivanju izbora Nacionalno vijeće HDZ-a donijet će 7. veljače, a za nju je potrebno pripremiti i niz provedbenih akata jer je riječ o izbornom sustavu kakav HDZ prije nije primjenjivao. Uz predsjednika i njegova zamjenika izravno će se ovaj put birati i potpredsjednici stranke, predsjednici i potpredsjednici temeljnih, općinskih i gradskih organizacija, organizacija gradskih četvrti i županijskih organizacija HDZ-a. Od dana raspisivanja izbora kreću i rokovi u kojima će kandidati za funkciju predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a morati prikupiti potpise 5 posto.

Biračko pravo imat će samo oni članovi koji su u zadnjih šest mjeseci redovito plaćali članarinu, a u HDZ-u se s posebnim zanimanjem čeka objava tog broja. Broj članova HDZ-a i inače je prilična enigma, s obzirom na to da se stranka u javnosti često hvali čak s 220.000 članova, no u tu brojku rijetko tko vjeruje. O stvarnoj brojci članova ovisi i broj potpisa koje će morati prikupiti kandidati za stranačke funkcije. Čak 11.000 potpisa, koliko bi morali prikupiti Plenkovićevi izazivači ako bi se pokazalo da HDZ doista ima 220.000 članova, prilično je zahtjevan broj.

Posebno kada se uzme u obzir javna podrška koju je Plenkoviću ovih dana iskazivao stranački establišment, što znači da će se oni koji potpišu za suprotni tabor izravno suprotstaviti svojim stranačkim šefovima. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?