'ZRAK U PEKINGU SE PROČISTIO'

Utrka za cjepivom: Hrvatska dobila uvid u srce pogona kineskog diva CNBG-a

Reuters/Pixsell
28.05.2020.
u 21:59

Kineski farmaceutski div jedna je od mnogih tvrtki u svijetu u kojima se ubrzano radi na otkrivanju cjepiva protiv COVID-19. Hrvatski veleposlanik u Kini obišao je 'pogone' i razgovarao s liječnicima

Dr. Yang Xiaoming sam si je prije više od mjesec dana ubrizgao testno cjepivo protiv virusa COVID-19 u desnu nadlakticu. Opušteni pedesetogodišnjak, koji je šest godina proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje mi na mobitelu snimku toga povijesnog i važnog trenutka, govori nam hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin.

On je dr. Xiaominga susreo za obilaska Nacionalnog instituta za cjepiva i serume, u sastavu tvrtke CNBG (China National Biotec Group), i koji ima izravnu vezu s Hrvatskom. CNBG, naime, radi na cjepivima u sklopu kineskog farmaceutskog giganta Sinopharma pod ingerencijom države, od koga je Hrvatska naručila stotine tona zaštitne opreme koja je u više navrata, posebnim letovima uz stroge mjere kontrole i zaštite, stigla izravnim zračnim mostom prema Zagrebu. Stoga je i hrvatsko veleposlanstvo bilo pozvano da obiđe taj objekt kako bi im vodstvo CNBG-a pokazalo koliko su daleko stigli u ispitivanju cjepiva protiv COVID-19, s obzirom na to da se cijeli svijet trenutačno utrkuje s virusom tražeći lijekove ili cjepivo koje bi značilo veliko olakšanje za sve.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutačno se radi na 110 cjepiva, od kojih je osam u fazi kliničkog ispitivanja – četiri iz Kine, tri iz SAD-a i jedno iz Velike Britanije, ali utrka za cjepivom ima i šire značenje od samog sredstva koje će, prije nego bilo kakvo prokuživanje stanovništva prirodnim putem, stvoriti kolektivni imunitet od nove bolesti. Prvi rezultati seroloških testiranja u raznim državama dali su poražavajuće rezultate – u Sloveniji je tako prokuženo od dva do četiri posto stanovništva, a u Švedskoj, gdje su mjere zaštite bile slabije nego u drugim državama, prema rezultatima analize uzoraka prikupljenima u travnju, taj postotak je od 7,3 posto u središtu epidemije, Stockholmu, do 4,2 posto u regiji Skåne i 3,7 posto u Västra Götalandu.

Utrka za serum

Tko će dobiti prve doze, tko je koliko uložio u razvoj i u konačnici, radi li se cjepivo, za znanost ili samo za profit, ciljano za neku državu, izazvalo je brojne oštre reakcije. Suprotno uobičajenom dojmu, proizvodnja cjepiva nije toliko novčano profitabilna, ali politički itekako jest. Kad je francuski farmaceutski div Sanofi objavio da bi prvenstvo kupnje prvih doza mogle dobiti Sjedinjene Države jer su “puno riskirali financirajući ga”, iz Elizejske je palače stigla osuda uz poruku da cjepivo protiv COVID-19 mora biti zajedničko dobro i ne ovisiti o tržišnim zakonima. Strah da bi netko mogao iskoristiti situaciju za nepoštenu prednost nagnao je čelnike Svjetske zdravstvene organizacije da objave kako “cjepiva pripadaju cijelom svijetu”.

Za primanje prvih proizvedenih doza prioritet bi trebale imati ranjive skupine i medicinsko osoblje, a ne pojedine nacije, poručili su, a Europska je unija organizirala globalno virtualno prikupljanje sredstava, prikupivši 7,4 milijarde eura za testiranje, lijekove i dijagnozu. Američka vlada jedna je od rijetkih koje događaju nisu pristupile.

Iz kineske perspektive, pronalazak učinkovitog cjepiva ima i dodatnu težinu jer je riječ o državi iz koje je, prema sadašnjim podacima, potekla zaraza. Stoga je i motivacija da se ono proizvede velika i u CNBG-u.

Kineske zdravstvene vlasti apeliraju na potrebu međunarodne suradnje ipak ne skrivajući zadovoljstvo što je “njihovo“ cjepivo, kažu, zasad otišlo najdalje. CNBG je osnovan prije 101 godinu i ima 11 tisuća zaposlenika te nekoliko laboratorija, od kojih je jedan i u Wuhanu – u kojemu je dr. Yang radio nekoliko godina. Ujedno se radi o najvećoj kineskoj državnoj biofarmaceutskoj kompaniji kad je riječ o spektru proizvoda te kapaciteta proizvodnje.

CNBG je podijeljen u šest sektora – cjepiva za ljude, krvni pripravci, estetska medicina, zdravlje životinja, dijagnostika i bioterapija. Ova kompanija proizvodi 50 vrsta cjepiva protiv 15 zaraznih bolesti i godišnje proizvede 700 milijuna doza, što CNBG čini najvećim proizvođačem cjepiva za imunizaciju za potrebe NR Kine, s više od 80 posto udjela. Kompanija vrijedi oko 4 milijarde američkih dolara.

– Novi laboratorij Nacionalnog instituta nalazi se u isto tako novom, južnom dijelu Pekinga, četvrti Daxing, u kojemu se nalazi i nova zračna luka čipkaste elegantne konstrukcije, ali koja je trenutačno bez putnika i gotovo bez letova. Zgrade u sklopu upravnog i istraživačkog dijela CNBG-a podijeljene su po bolestima koje izučavaju ili protiv koji stvaraju cjepiva; ovaj protiv virusa COVID-19 sagrađen je u samo dva mjeseca, od tlocrta do gotove, dovršene zgrade. Do njega se vozimo u golf-vozilu, dok proljetni vjetar svija grane drvoreda pred nama. Otkako je i industrija stala, odnosno usporila, zrak u Pekingu je nevjerojatno čist. Uživamo u tim malim prednostima velike nedaće koja je snašla svijet – govori nam veleposlanik Mihelin.

Dr. Yang angažiran je u utvrđivanju djelotvornosti ovog cjepiva i uvjeren je u pozitivan ishod, kao i njegova kolegica Wang Hui, koja si je upravo na dan posjeta laboratoriju ubrizgala cjepivo.

Kao da idemo u krug

– Ona je to učinila u lijevu nadlakticu, kako bismo se razlikovali – kaže dr. Yang. Sitna, u plavoj kožnoj jakni i s velikim tamnim naočalama, simpatična dr. Wang pokazuje nam laboratorij u kojemu je virus polio. Prije ulaska moramo svi odjenuti zaštitnu opremu i, dok koračamo dugačkim laboratorijskim hodnicima, čini nam se da idemo u krug. Prolazimo pokraj panoa na kojima su okrugli magneti s imenima zaposlenika koji su trenutačno u laboratoriju kako bi se točno znalo gdje se tko nalazi. Medicinsko osoblje, tehničari u laboratoriju, zagledani su u svoje mikroskope i ne obraćaju pozornost na goste – kaže hrvatski veleposlanik.

Dr. Yang i Wang sami su ubrizgali cjepivo kao dobrovoljci nakon što su testiranja provedena na sedam različitih životinjskih vrsta. Optimistični dr. Yang kaže da su u CNBG-u daleko odmaknuli i u cjepivu protiv SARS-a, međutim, kako se bolest povukla, više nije bilo razloga da se s njim ide dalje u istraživanje.

Počinje se i s masovnijim kliničkim ispitivanjima jer je jasno da, dok nema cjepiva, svijet ne može biti miran u igri mačke i miša s virusom COVID-19. Dr. Yang je više nego pozitivan nakon početka kliničkog ispitivanja – prije koji dan izjavio je kako se cjepivo pokazalo sigurnim u dosadašnjim testovima i da bi moglo biti spremno do kraja ove ili početka sljedeće godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije