strah od novih napada

Uzbuna u EU zbog terorista koji dolaze s Balkana

policija
19.03.2017.
u 21:25

Repubblica kaže da je "sve više znakova da se razbijeni dijelovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje vratiti u Europu, krećući se osobito duž balkanskih puteva gdje mogu računati na stare i nove podrške".

Policije i službe sigurnosti zemalja Europske unije su stavljene u stanje maksimalne uzbune zbog prijetnje novih terorističkih napada islamskih ekstremista koji zbog poraza napuštaju tzv. Islamsku državu u Siriji i Iraku i nastoje "osobito preko balkanskih puteva" doći do zapadne Europe sa zadatkom da vrše atentate, piše talijanski list Repubblica. 

List navodi da je "Europska unija blindirala svoje granice" osobito pošto je na zračnoj luci u Parizu ubijen islamski terorist koji je pokušao ubiti vojnike, policajce i putnike.

Repubblica podvlači da su sve sigurnosne snage EU u stanju najveće predostrožnosti, uključujući posebno Italiju koja se sprema 25. ožujka dočekati šefove država ili vlada EU koji se u Rimu sastaju kako bi obilježili 60. godišnjicu osnivanja Unije.

Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe tzv. Islamske države šalju svoje suborce u Zapadnu Europu da bi "udarili na Europu iznutra kao zmija repom", navodi rimski dnevnik i ukazuje na to da tzv. Kalifat Islamske države širi propagandu preko interneta s porukom teroristima: "morate sijati smrt na Zapadu, ubijajte svugdje gdje ih nađete".

Repubblica se poziva na obavještajne izvore i kaže da je "sve više znakova da se razbijeni dijelovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje vratiti u Europu, krećući se osobito duž balkanskih puteva gdje mogu računati na stare i nove podrške".

"Oni sebe smatraju sljedbenicima Hidžre, svetog odlaska Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine, koji mu je omogućio da pobjegne od neprijatelja i ponovno okupi svoje ljude", navodi se u izvješću talijanskog dnevnika.

I, kako se dodaje, "to su borci koji ne smatraju da su doživjeli poraz i vjeruju u vjerski zadatak bez zazora, a riječ je o ratnicima prekaljenim u mjesecima rata i spremnim na sve".

Repubblica dodaje da ozbiljnu brigu i strah zadaje i činjenica da su porazi tzv. Islamske države dali novu snagu konkurentskoj islamističkoj mreži Al-Qaida, čiji borci sad sve žešće djeluju u Siriji i Libiji, a bude se i skrivene ćelije Al-qaide u Europi, prenosi Beta. 

Analize obavještajnih i sigurnosnih službi pokazuju, zaključuje rimski list, da ekstremisti kamikaze ne prežu, ako nemaju vatrenog oružja, posegnuti za noževima, automobilima, kamionima s užasnim jedinim ciljem da ubijaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije