OPET ZAOŠTRENI ODNOSI

Uzvratni posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj odgođen do daljnjeg

04.10.2017.
u 09:56

Aktualni potezi beogradske politike nisu pomogli, nego su onemogućili upućivanje službenog poziva Pantovčaka Vučiću

Službeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu odgođen je. Do kada, još nije poznato, no sada je već izvjesno da do uzvratnog posjeta srbijanskog predsjednika hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović neće doći do kraja ove godine. Prema prethodnim najavama, Vučić je Pantovčak trebao posjetiti u studenom, najkasnije u prosincu ove godine. Na Pantovčaku potvrđuju da je došlo do “pomaka termina” te da su uredi hrvatske predsjednice i predsjednika Srbije u kontaktu.

Nova zaoštravanja

– S obzirom na sveobuhvatne okolnosti o kojima ovisi i datum posjeta, on još nije utvrđen – kažu na Pantovčaku. “Sveobuhvatne okolnosti” se, naravno, odnose na nova dnevnopolitička zaoštravanja na relaciji Zagreb – Beograd, a kako je u proteklih mjesec dana Vučićev posjet Zagrebu ionako “visio o koncu”, aktualni potezi beogradske politike svakako da nisu pomogli nego su, naprotiv, onemogućili upućivanje službenog poziva Pantovčaka Vučiću.

Od vlade Srbije i vojnog vrha sponzorirano podizanje spomenika majoru JNA Milanu Tepiću, oko kojega u RH i RS imaju apsolutno suprotan stav – njegov samoubilački čin za Hrvate je terorizam, a u Srbiji ga slave kao narodnog heroja – već je zamrznuo poziv Vučiću.

A nakon što je ulje na vatru dolio usred Hrvatske ministar obrane, Vučićev politički ljubimac Aleksandar Vulin te ustvrdio kako je rat ‘90.-ih bio građanski, već je bilo jasno da ova, kako je službeni Zagreb ocjenjuje, velikosrpska kampanja vodi zaoštravanju odnosa, a nikako smirivanju. U takvoj situaciji, kada iz vlade Srbije nove optužbe prema Zagrebu stižu “u rafalima”, jer je i notorni Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije ustvrdio kako “dužnosnici Hrvatske veličaju ustaštvo, potiču antisrpsku histeriju i krše ljudska prava”, svaki službeni politički dijalog između Zagreba i Beograda mora biti zamrznut. Još donedavno smatralo se da su napokon sazreli uvjeti da dođe do uzvratnog posjeta Vučića predsjednici Grabar-Kitarović. I ona se u intervjuima i istupima o Vučiću izražavala pozitivno, čak je govorila da je napokon u Vučiću pronašla i odgovarajućeg partnera s kojim će pokrenuti proces odleđivanja međudržavnih odnosa. Pored toga, uzajamno su nazočili i svečanim predsjedničkim inauguracijama u Zagrebu i Beogradu. Na riječima je i Vučić slao pozitivne signale i javno govorio kako je oduševljen time što će mu stići dugo očekivani poziv da posjeti Zagreb. Taj poziv, naime, njegov prethodnik, Tomislav Nikolić nikada nije dobio, a javna je tajna bila da je hrvatska predsjednica bila zgrožena kada je čula da je Nikolić pred brojnim predstavnicima međunarodne zajednice otvoreno govorio kako uspostava zapadnih granica Srbije na liniji Virovitica, Karlovac, Karlobag nije prošlost!?

Dugo planiran

S Vučićem je Grabar-Kitarović, naprotiv, isprva uspostavila odnos temeljnog povjerenja i uvažavanja, još prije više od godinu dana kad je Vučić još bio premijer (Subotička deklaracija). Uzvratni posjet Vučića hrvatskoj predsjednici dugo je planiran, no zaoštravanje političkih odnosa otežavalo je i dogovore oko tog posjeta. Prije aktualnog dnevnopolitičkog konflikta, predsjednica je već bila Vučiću odaslala poruku kako njegov posjet Zagrebu ne može biti tek protokolarni, nego sadržajan. To je, u prijevodu značilo da Vučić u Zagreb može doći ako “u miraz” donosi nešto veliko i konkretno, što bi moglo predstavljati stvarni pomak u odnosima. Neke nove lokacije gdje se nalaze grobovi nestalih, primjerice. Prije mjesec dana beogradski su mediji najavi posjeta pridodali veliku važnost, čak su posjet najavljivali “prijelomnim za normalizaciju odnosa i zatvaranja stare knjige nesporazuma”. Očekivalo se da će to otvoriti i put brzom susretu dvoje premijera, Andreja Plenkovića i Vesne Brnabić, te da će ti susreti i predsjednika država i premijera postati redoviti. No, taj plan zasad očito neće biti moguće realizirati.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jučer nije imao informacije da se posjet odgađa.

– Ali nesumljivo da posljednje razmjene stajališta oko skore prošlosti ne idu u prilog dijalogu i suradnji. Ako se ide u tom smjeru da se dogovoreni termin odgodi i pomakne, teško mi je predvidjeti kad bi novi termin mogao biti – komentirao je Pupovac.      

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?