priznato čudo

Vatikan: Papa Ivan Pavao I bit će beatificiran

13.10.2021.
u 19:07

Papa Franjo je odobrio dekret kojim priznaje čudo pripisano pokojnom talijanskom Papi, čije je svjetovno ime Albino Luciani.

Papa Ivan Pavao I, koji je vladao samo 33 dana u 1978. godini, bit će beatificiran, približavajući se za korak proglašavanju sveca u Romokatoličkoj crkvi, priopćio je Vatikan u srijedu.

U priopćenju se navodi da je papa Franjo odobrio dekret kojim priznaje čudo pripisano pokojnom talijanskom Papi, čije je svjetovno ime Albino Luciani.

Ivan Pavao I izabran je 26. kolovoza 1978. kao nasljednik Pavla VI i iznenadno je umro 28. rujna. Njega je naslijedio Ivan Pavao II. čime je 1978. ušla u crkvenu povijest kao godina s trojicom Papa.

Njegova iznenadna smrt dala je poticaj za nekoliko knjiga u kojima se iznose teorije zavjere, među kojima su ubojstvo i trovanje, ali su one generalno odbačene i vjeruje se da je on umro od srčanog udara u snu. Preminuo je u 65. godini.

Vjeruje se da je čudo u slučaju Ivana Pavla I neobjašnjivo ozdravljenje 11-godišnje djevojčice u Buenos Airesu, sudeći po vatikanskim medijima, prenosi Reuters. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?