ogromna šteta

Vatrogasci spasili neke od vrijednih predmeta i relikvija katedrale Notre Dame

Foto: EPA-EFE
1/3
16.04.2019.
u 08:06

Nakon osam i pol sati borbe s vatrom koja je gutala dijelove čuvene katedrale Notre Dame u Parizu vatra je ugašena, ali su dežurne službe još u pripravnosti. Usprkos ogromnoj šteti vatrogasci su uspjeli spasiti neke vrijedne relikvije.

Spašena je Sveta kruna od trnja i sveta tunika koju je nosio francuski kralj Luj iz 13. stoljeća, dva nezamjenjiva predmeta, rekao je rektor katedrale Patrick Chauvet.

Vatrogasci su također radili na zaštiti stražnjeg dijela zgrade gdje se nalaze najdragocjeniji artefakti, rekao je šef vatrogasne službe Jean-Claude Gallet novinarima na mjestu događaja, prenosi Klix. 

Opstanak tri velika staklena prozora katedrale Notre Dame, od kojih svaki govori o biblijskoj priči, još je neizvjestan.

Ogromni požar koji je zahvatio katedralu gasilo je 400 vatrogasaca pomoću desetina vatrogasnih vozila i najmanje 18 crijeva pod visokim pritiskom unutar crkve.

Korišteni su i dronovi za procjenu stanja, ali je brzo zaključeno da je neizvodivo korištenje kanadera, jer bi se time mogla prouzročiti veća šteta zbog opasnosti od rušenja.

Foto: EPA-EFE

Još uvijek nije poznat točan uzrok požara, osim što se pretpostavlja da je požar izbio na krovu.

Kako su se toranj i krov srušili u ranim večernjim satima, operacije su se fokusirale na zadržavanje vatre i sprečavanje širenja na dva kamena tornja iz 13. stoljeća na zapadnoj fasadi.

Olakšanje je stiglo malo prije ponoći kada je priopćeno da će konstrukcija katedrale opstati.

Foto: EPA-EFE

Šteta će se procjenjivati danima.

Katedrala Notre Dame simbol je Pariza, Francuske, jedan od simbola katoličanstva, ali i cijelog svijeta. Gradnja katedrale je počela u 12. stoljeću, a završena je 1345. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?