OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO

Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale

29.03.2020.
u 20:36

Riješena je dilema gdje je završio pozlaćeni križ s južnog tornja Zagrebačke katedrale - najveći dio završio je u krovu!

Nakon niza poluinformacija gdje je završio pozlaćeni križ s odlomljenog vrha južnog tornja Zagrebačke katedrale, danas je, čini se, dilema riješena. Urednik fotografije Večernjeg lista Boris Ščitar locirao je i snimio križ u krovu katedrale. Odnosno, najvjerojatnije se radi o jednome dijelu križa i to onom najvećem, jer je križ, prema nekim rekonstrukcijama, s vrha pao „na noge“ i zabio se krov, a dijelovi križa ostali su u skeli u južnome tornju, za koju je zapeo dok je padao. A betonsko podnožje na kojemu je križ stajao, najvjerojatnije je završilo u krovu Nadbiskupskog duhovnog stola, iznad prostorija u kojima je boravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

“Križ težak 350 kilograma”

Također, danas je demistificirana i težina križa, koji nije težak 1,5 tonu, kako se moglo naći u nekim brošurama i na internetskim stranicama. – Križ je težak oko 350 kilograma. To jako dobro znamo, jer smo ga mi izradili u našoj radionici. Sastavljen je od konstrukcije od inoxa iznutra, a izvana je obložen limom, koji je pozlaćen – rekao je za Večernji list Ivo Pehnec, vlasnik „Bravarije Pehnec“, koja je izradila konstrukciju križa i pričvrstila je za vrh južnoga tornja.

Njegove riječi potvrđuju i fotografije našega urednika, koje prikazuju samo dio križa koji viri iz krova katedrale i radi se upravo o pozlaćenoj oblozi križa. – Dijelovi križa koji su ostali u skeli već su u našoj radionici – rekao nam je Ivo Pehnec, a moguću lokaciju križa u krovu katedrale prošloga tjedna objavio je portal Bitno.net uz pomoć slika „Crodrona“, koje su istovjetne onima MORH-a, napravljenima iz zraka.

Međutim, današnje fotografiranje katedrale nisu otkrile samo gdje se nalazi križ s južnoga tornja, nego je teleobjektiv našeg urednika fotografije zabilježio i moguće oštećenje sjevernoga tornja, za kojega se dosad drži da je ostao netaknut u potresu. Radi se o tome da se, izgleda, sjeverni toranj „zaokrenuo“ u svojoj osi, tj. da je pomaknut i da je to potencijalna opasnost za budućnost. – Još uvijek radimo na svim detaljima i početkom tjedna dat ćemo izvještaj o svim oštećenjima na Zagrebačkoj katedrali – rekao nam je arhitekt Damir Foretić, koji na čelu stručne ekipe koja obnavlja Zagrebačku katedralu.

Prema nekim predviđanjima, morat će se srušiti dio oštećenog južnog tornja, koji je teško stradao u potresu. No, velika obnova ne čeka samo Zagrebačku katedralu, nego i Nadbiskupski dvor, koji je upravo zbog pada kamenja s katedrale teško oštećena krova i potkrovlja, a potres je ostavio i brojne pukotine i rascjepe u zidovima Nadbiskupskog dvora, koji od prošle nedjelje nije bio siguran za boravak nadbiskupa Bozanića i koji se morao preseliti privremeno u nedaleko Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.

Procjena štete

Cijeli Kaptol teško je stradao u potresu, pa su oštećene gotovo sve kanoničke i prebendarske kurije na Kaptolu i Novoj Vesi, u kojima se trenutačno radi na procjeni oštećenja i koje će morati biti temeljito obnovljene, a dio su spomeničke i kulturne baštine Zagreba. Posljedice potresa, zapravo su na Kaptolu, mnogo teže od onih koje su se procjenjivale na prvi pogled i trebat će mnogo vremena da se saniraju. No, kako je rekao kardinal Bozanić, najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije