Potvrdio ministar poduzetništva i energetike

Velika Britanija će ponuditi višak cjepiva drugima kad cijepi svoje stanovnike

30.03.2021.
u 11:59

Britanija će se usredotočiti na to da cijepi cijelu svoju odraslu populaciju, prije nego što višak cjepiva ponudi drugim zemljama, poput susjedne Irske, rekao je u utorak britanski ministar poduzetništva i energetike Kwasi Kwarteng.

Više od 30 milijuna Britanaca primilo je svoje prvo cjepivo protiv covida-19 u najbržem procjepljivanju u Europi, a namjera je da se cjepivo ponudi svim odraslim osobama do kraja srpnja.

Međutim, Velika Britanija se našla u javnom prijeporu s Europskom unijom, gdje se program cijepljenja odvija puno sporije zbog zastoja u opskrbi cjepivom.

“Mislim da naš fokus treba biti nastojanje da održimo Britaniju sigurnom, želimo također surađivati i s drugim zemljama, no glavni prioritet je da provedemo cijepljenje”, rekao je Kwarteng Sky Newsu.

Rekao je da Velika Britanija surađuje s drugim europskim zemljama kako bi se i njihovo stanovništvo procijepilo te da ovo nije “kompetitivna situacija”.

Međutim, upitan može li Britanija pomoći Irskoj, rekao je: “Ako bude viškova, možemo ih podijeliti, no u ovom trenutku nema viškova, te i dalje imamo veliki broj ljudi koje moramo cijepiti.”

Britanija je dogovorila kupnju desetaka milijuna doza cjepiva od bronih dobavljača, a u ponedjeljak je GlaxoSmithKline objavio detalje planova za završni dio proizvodnog procesa do 60 milijuna doza Novavaxovog cjepiva za upotrebu u Britaniji.

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od 23 čelnika koji su u utorak podržali ideju o postizanju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu da zajedno radi na rješavanju budućih zdravstvenih kriza.

“Danas imamo krizu i potpuno je u redu da se usredotočimo na to da ju pokušamo riješiti u svojoj zemlji i da zaštitimo svoje ljude kako bismo se mogli vratiti normalnom životu”, rekao je Kwarteng.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije