nakon sastanka s Vučićem

Merkel: U integracije uključiti sve zemlje zapadnog Balkana, razgovaralo se i o BiH

Kurir.rs
13.09.2021.
u 20:00

Njemačka kancelarka kazala je također kako je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala o Bosni i Hercegovini ne preciziravši konkretno o čemu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je večeras u Beogradu da je optimist kad je u pitanju nastavak Berlinskog procesa, kao i da je cilj da u integrativnim procesima sudjeluje svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla kako će se i svaki izabrani kancelar Njemačke zalagati za takav razvoj na zapadnom Balkanu koji uključuje Berlinski proces.

Merkel je istaknula i da Europska komisija i njezin predsjednik Charles Michel imaju veliki interes u integraciji zapadnog Balkana i da će EK pratiti i provoditi i Berlinski proces.

Napomenula je da je Njemačka bila pokrovitelj Berlinskog procesa, ali su se uključile i druge zemlje te je optimist da će se on nastaviti.

Na pitanje kako gleda na inicijativu 'Otvoreni Balkan' i jesu li ova dva procesa komplementarna ili su jedan drugom konkurencija za zajedničko tržište zapadnog Balkana, ona je rekla da su možda tri zemlje našle drugu najbolju mogućnost, ali je cilj da u poroces bude uključeno svih šest zemalja zapadnog Balkana.

"Ne smije se dogoditi da se neke zemlje odvoje. Možda će doći do napretka, ali ne bih željela da neki imaju dojam kako postoji poseban krug. Procesi moraju biti otvoreni. Ako tri zemlje kažu da žele napraviti neki korak, mora biti jasno, kada se javi četvrta zemlja, ona se mora uključiti.

Uvijek moramo imati cilj da na kraju bude svih šest zemalja", istaknula je Merkel.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom inicijative Otvorenog Balkana da su vrata otvorena za sve koji žele da mu pristupe, prenosi Tanjug.

Njemačka kancelarka kazala je također kako je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala o Bosni i Hercegovini ne preciziravši konkretno o čemu.

Naglasila je kako je jedna od tema bila i Kosovo, ali i Bosna i Hercegovina.

- Razgovarali smo o nizu različitih tema, i vjerujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša, je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čovjeka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu - poručila je Merkel.

Prema najavama iz Berlina, tijekom posjeta Beogradu, Merkel će se sastati i s predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

U sklopu oproštajne posjete Zapadnom Balkanu Angela Merkel iz Beograda putuje u Tiranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?