američki bogataš

(VIDEO) Musk predstavio implantat koji se ugrađuje u mozak, demonstrirao ga na svinjama

29.08.2020.
u 14:47

Elon Musk je u petak demonstrirao demo verziju svog najnovijeg tehnološkog izuma – moždanog implantata. No, nije ga testirao na ljudima, već je demonstraciju izveo na svinjama.

Musk je tijekom prijenosa uživo predstavio tri svinje: jednu koja nije imala implantat kojeg je proizvela njegova kompanija Neuralink, jednu kojoj je implantat bio ugrađen u prošlosti i kasnije izvađen te Gertrudu, svinju u kojoj se trenutno nalazi prototip uređaja.

Objasnio je kako su stručnjaci prije dva mjeseca umetnuli implantat Gertrudi i da je on povezan s neuronima u njenoj njušci. Kada je Gertruda nešto dodirnula njuškom, pokrenuli su se moždani električni impulsi koje je registriralo više od 1000 elektroda u implantatu, piše CNN.

Podsjetimo, Musk je 2019. objavio kako njegov neurotehnološki startup, Neuralink, planira već sljedeće godine početi usađivati uređaje u ljudski mozak kako bi se postigla "simbioza s umjetnom inteligencijom".

Osnivač SpaceXa smatra da bi se takav sustav mogao koristiti za liječenje neurodegenerativnih oboljenja, poput Alzheimera ili Parkinsonove bolesti te bi u konačnici mogao "očuvati i poboljšati" naše moždane funkcije ili omogućiti korisnicima neku vrstu telepatije.

Rekao je kako je kompanija odustala od ideje prijemnika smještenog iza uha i odlučila se umjesto toga na implantat veličine novčića koji bi se trebao umetati ispod lubanje; što je invazivnija procedura od one koju je predstavio prošle godine.

Musk je predstavio prototip funkcionalnosti implantata koji bi trebao biti povezan sa senzorima u pametnom telefonu korisnika, poput internog mjernog uređaja za temperaturu i tlak zraka. Pokazao je i poboljšanu verziju kirurškog robota koji bi služio tome da se implantat Neuralinka postavi u mozak.

"Svinje su zapravo vrlo slične ljudima. Ako ćemo testirati uređaje za ljude, onda su svinje dobar izbor. Uređaj radi u svinjama već dva mjeseca, što je dobar znak da je dovoljno robustan za ljude", kazao je Musk.

Znanstvenici su i ranije razmišljali o implantatima koji mogu povezati naš mozak s elektroničkim uređajima, no do sada su ove ideje ipak bile ograničene na pokuse u laboratorijima – za što postoji više razloga.

Naime, radi se o jako skupim i rizičnim procedurama. Kirurški postupak uključuje rezanje lubanje, izloženost mozga i ugradnju čipova. Treba napomenuti da se do sada nisu ostvarila sva dosadašnja Muskova obećanja, odnosno neobični tehnološki projekti. On je, primjerice, planirao 2018. u orbitu oko Mjeseca poslati svemirske turiste; što se još nije dogodilo.

Što se tiče stava zdravstvenih regulatornih tijela, Musk je kazao kako je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u srpnju klasificirala ovaj uređaj kao "inovativan i obećavajući" i da njegova kompanija radi na pripremama za prvu implantaciju u ljudski mozak – mada nije rekao kada bi se to moglo ostvariti, prenosi Index.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?