IZ KOPRIVNICE OTIŠLA U DONJECK

VIDEO Tko je Mirela Jakupanec? Rusi tvrde – hrvatska liječnica kojoj je Putin dao rusko državljanstvo

Mirela Jakupanec
Screenshot
12.01.2024.
u 18:46

O Mireli su ruski mediji pisali u listopadu 2022. kada je na tamošnjim televizijama emitiran dokumentarni film o njoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je dekretom rusko državljanstvo za 40-ak stranih državljana, a ruski mediji, uključujući i službenu novinsku agenciju Tass, posebno su istakli među njima Mirelu Jakupanec "hrvatsku liječnicu zaposlenu u zoni specijalne vojne operacije", kako Rusi nazivaju vojnu agresiju na Ukrajinu.

Uz nju, primjerice, dekretom je rusko državljanstvo dobio Amerikanac Andrej Kalageorgi, direktni potomak ruske carice Katarine Velike, Peter Lavelle, novinar rođen u SAD-u koji je zaposlen kao voditelj ruskog televizijskog kanala RT na engleskom jeziku, grčki fotograf Kostas Asimis, britanski fotograf Craig Speakes itd.

O Mireli su ruski mediji pisali u listopadu 2022. kada je na tamošnjim televizijama emitiran dokumentarni film o njoj. Rusi su tada naveli kako Mirela Jakupanec živi u ukrajinskom gradu Donjecku kojeg separatisti kontroliraju od 2014. godine i da radi kao liječnica. Na snimkama Mirela nosi majicu sa slovom Z, znakom podržavatelja ruske agresije, a u nekim kadrovima nosi i dijelove vojne uniforme s obzirom na to da je radila i kao liječnica na bojištu. U tom dokumentarcu Mirela nije skrivala proruske stavove.

 

 

“Suprotno propagandi i javnom mnijenju, Mirela Jakupanec skupila je onoliko lijekova koliko je mogla ponijeti i na vlastitu odgovornost otišla u Donjeck”, pisali su tada ruski mediji. Mirela je u kameru govorila ruski te rekla da je u svome medicinskom radu „vlastitim očima svjedočila zvjerstvima razbojnika Zelenskog.“

“Ove rane koje mi tamo previjamo zacijelit će. Ali mentalna rane i mentalna trauma nikada neće zacijeliti”, rekla je Mirela u dokumentarcu objavljenom u listopadu 2022. Mirela Jakupanec u tom je prilogu rekla kako je u Europi svjedočila „psihološkom medijskom ratu o stanju u Ukrajini“, a da je ona htjela „doprijeti do istine“.

Iako se točno ne spominje kada je Mirela došla u Donjeck, ona je ruskim novinarima rekla da ju je na odlazak potaknula snimka na kojoj se prikazuje navodno pribijanje na križ ruskog vojnika iz separatističke DNR i njegovo spaljivanje od pripadnika Azova. Ova se snimka pojavila na internetu 2015. godine kada su factchekeri ustvrdili kako je snimka najvjerojatnije fabricirana s obzirom na to da su je plasirali ruski izvori. I Azov je ubrzo demantirao da su njihovi pripadnici na snimci. Snimka je i kasnije nekoliko puta aktualizirana lažno navodeći kako je riječ o aktualnim događanjima iz 2021. i 2022. godine.

“Vidjela sam na jednom portalu, izašla je snimka na kojoj se vidi mučenje ruskog vojnika od Azova. Ne znam je li ruski vojnik ili vojnik Donjecka. Pribijali su ga na križ i onda živog spaljivali… Vidjela sam i sebi rekla: 'To je to, kraj.' Kap je prekrila čašu, da tako kažem. I rekla sam svojoj mami da odlazim pomoći”, rekla je na ruskom jeziku Mirela ruskim novinarima.

Ruski autori, novinari, u dokumentarcu su naveli kako je Mirela sigurna da će, ako se vrati u Hrvatsku, odmah završiti iza rešetaka te će stoga zatražiti rusko državljanstvo, koje je početkom godine i dobila.

Inače, lokalni portal Danica doznaje kako je Mirela Jakupanec 44-godišnjakinja iz Koprivnice gdje je živjela s majkom i bratom do odlaska u Donjeck. Izvor portala rekao je kako je Mirela Jakupanec svojedobno radila kao njegovateljica starih i nemoćnih u domovima za starije osobe, a jedno vrijeme i kao gerontodomaćica u Austriji.

“Koliko znam, otišla je u Donbas čim je počela agresija na Ukrajinu i navodno je dobila mnogo ruskih odličja. Prije nekoliko mjeseci boravila je kratko u Koprivnici jer je bila ranjena. Kažu da su je liječili u Beogradu”, otkriva dobro upućen izvor za portal Danica.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?