McKinseyevo istraživanje

Više od pola manjih tvrtki u Europi moglo bi bankrotirati u idućih godinu dana

bankrot
25.10.2020.
u 20:44

Više od 50 posto malih i srednjih tvrtki u pet najjačih europskih ekonomija strahuje da će se morati ugasiti u roku od 12 mjeseci jer neće izdržati krizu uzrokovanu koronavirusom, pokazalo je McKinseyevo istraživanje, javlja RT. Istraživanje provedeno u pet europskih zemalja, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, na više od 2200 malih i srednjih poduzeća, pokazalo je da je za više od 70 posto njih došlo do pada prihoda, prenosi Index.hr. 

Najveći utjecaj koronavirus je imao u Italiji i Španjolskoj

Najveći utjecaj na ekonomiju malih i srednjih poduzeća koronavirus je imao u Italiji i Španjolskoj. U tim zemljama između 30 i 33 posto malih i srednjih poduzeća reklo je kako su im prihodi značajno pali. A više od pola poduzeća u ove dvije države, gdje su provedeni jedni od najstrožih lockdowna, doživjelo je neki pad prihoda.

Istraživanje je provedeno prije drugog vala epidemije

Istraživanje je provedeno u kolovozu prije nego što je Europu zadesio drugi val epidemije koronavirusa, a vlade počele ponovo uvoditi mjere restrikcije. No čak i onda je većina tvrtki opisala ekonomiju kao slabu.

Prema sadašnjim procjenama, jedno od deset malih i srednjih poduzeća očekuje da će bankrotirati u roku od pola godine. A te procjene mogle bi biti dvostruko veće za francuske tvrtke koje zapošljavaju između 50 i 249 osoba.

Gotovo trećina radnih mjesta je u riziku

Ako se pretpostavi da se rezultati ankete mogu primijeniti na sva europska mala i srednja poduzeća, gotovo trećina radnih mjesta u ovom sektoru mogla bi se u roku od godinu dana naći u riziku. U tom sektoru zapošljava se dvije trećine cjelokupne radne snage u Europi.

Pandemija je dovela do povijesnih kontrakcija u EU i eurozoni, a BDP je u drugom kvartalu pao za 11,4 do 11,8 posto. To je najoštriji pad od 1995. godine kada su se počele bilježiti ove statistike. Zbog krize predviđa se da će se ekonomija u EU smanjiti za 8,3 posto ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?