BIVŠI ZAROBLJENIK

Vjekoslav Prebeg stigao u Hrvatsku: 'Osjećam se dobro, kad se slegnu dojmovi moći ću reći više'

Vjekoslav Prebeg
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
22.09.2022.
u 16:06

- Pet mjeseci je bilo jako teško i konačno biti na slobodi je jako lijepo. Htio bih samo ponovno vidjeti sestru. Kad se slegnu svi dojmovi moći ću reći nešto više o svemu što se događalo u ovih pet mjeseci, rekao je Prebeg

Vjekoslav Prebeg, hrvatski državljanin koji je u svibnju zarobljen kod Mariupolja u Ukrajini te mu je prijetila smrtna kazna zbog optužbe da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti, danas se vratio u Hrvatsku.

U zagrebačkoj zračnoj luci dočekalo ga je i vozilo hitne pomoći koje ga je prevezlo u KB Dubrava. 

- Pet mjeseci je bilo jako teško i konačno biti na slobodi je jako lijepo. Htio bih samo ponovno vidjeti sestru. Kad se slegnu svi dojmovi moći ću reći nešto više o svemu što se događalo u ovih pet mjeseci. Trenutno se osjećam dobro, ali za svaki slučaj ćemo napraviti pretrage tako da budemo sigurni, rekao je Prebeg za HRT.

Foto: HRT

- Ushićen je, jako je dobro raspoloženja, što je njegovih pet mjeseci zatočeništva prošlo i što će se danas konačno vratiti svojim najdražima i svojoj obitelji. Trenutno je kod liječnika radi zdravstvenih kontrola, nakon svega što je prošao bila je dobra mjera predostrožnosti pregledati ga temeljito i vidjeti kakvih je sve posljedica mogao pokupiti. To će biti završeno u sljedećih nekoliko sati i nakon toga će biti sa svojima, rekao je Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Prebeg je oslobođen uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske i Maroka. Nakon oslobođenja bio je u Saudijskoj Arabiji, koja je posredovala pri oslobađanju zarobljenika.

Prijetila mu je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donecku zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani.

Na sudu je iskazao da je nedužan. Suđenje je trebalo početi sljedećeg mjeseca.

Premijer RH Andrej Plenković rekao je da je telefonom razgovarao s Prebegom.

- Razgovarali smo i s predsjednikom Zelenskim, i premijerom Šmihalom, s drugim dužnosnicima, rekli smo koliko nam je bitno da se u procesima razmjene zarobljenika - uvijek su te razmjene nekog šireg karaktera - obuhvati i hrvatskoga državljanina. Drago mi je da je on bio obuhvaćen ovom razmjenom, rekao je Plenković.

- Čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju. Vrlo je zadovoljan, sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući, dodao je premijer.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zahvalnost Saudijskoj Arabiji na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i pomoći u rješavanju ovog slučaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?