Bruxelles

Von der Leyen: Vrijeme je za razmatranje obveznog cijepljenja

01.12.2021.
u 21:12

Zemlje Europske unije trebale bi razmotriti obvezno cijepljenje za borbu protiv koronavirusa i soja Omicron, rekla je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Ursula von der Leyen je rekla da će cjepivo biti ključno u borbi protiv "vrlo zaraznog" novog soja.

Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve Omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljen ovaj soj ranije ovog mjeseca.

Europske zemlje također se suočavaju s većim porastom slučajeva. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva Omikron soja bila "blaga" i da nije imala teže simptome.

Von der Leyen je rekla u srijedu da je razumljivo da članice EU razgovaraju o obveznom cijepljenju protiv koronavirusa s obzirom da je trećina stanovništva Unije necijepljena, javlja BBC. 

- Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obaveznom cijepljenju unutar Europske unije? O tome je potrebna rasprava. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da se to mora voditi - rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Neke države EU već poduzimaju korake u tom smjeru.

Austrija je najavila obvezno cijepljenje protiv Covida od veljače sljedeće godine, dok Grčka kažnjava sve necijepljene starije od 60 godina sa 100 eura mjesečno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije