PRAVOSUDNI PROCES

Vrhovni sud sutra odlučuje o braći Mamić zbog izvlačenja novca iz Dinama: Ovo su mogući ishodi

Foto: Armin Durgut/Pixsell
1/2
26.01.2021.
u 20:40

Riječ je o jednom od najrazvikanijih sudskih postupka u kojem je glavni lik Zdravko Mamić, već gotovo tri godine nedostupan hrvatskom pravosuđu

Vječiti derbi hrvatskog nogometa, onaj između Dinama i Hajduka, igra se u srijedu poslijepodne, no barem što se tiče Zorana Mamića, trenera modrih, puno teža utakmica za njega, odvijat će se u srijedu ujutro. Jer u srijedu i četvrtak, Zorana Mamića, koji je  nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, zbog optužbi da je sudjelovao u izvlačenju 115, 8 milijuna kuna iz GNK Dinama, čeka javna sjednica na Vrhovnom sudu, koji će tako dvije i pol godina od donošenja nepravomoćne presude raspravljati o žalbama na tu presudu.

Riječ je o jednom od  najrazvikanijih sudskih postupka u kojem je glavni lik Zdravko Mamić, već gotovo tri godine nedostupan hrvatskom pravosuđu. Pobjegao je u rezervnu državu, odnosno u BiH, prije izricanje nepravomoćne presude kojom je  osuđen na šest i pol godina zatvora. Od tada se sporadično javlja u medijima, napadajući hrvatsko pravosuđe i pojedine suce, tvrdeći da je osuđen nepravedno, u kako on tvrdi,  montiranom postupku.

Osim braće Mamić, nepravomoćno su osuđeni Damir Vrbanović, na tri godine zatvora te poreznik Milan Pernar na  četiri godine i dva mjeseca zatvora. Vrhovni sud postojeću nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku može ukinuti te odrediti novo suđenje. A može je i potvrditi  ili preinačiti kaznu, na manju ili višu.

Što će od toga biti vjerojatno se neće znati još neko vrijeme, jer će vijeće Vrhovnog suda u srijedu i četvrtak saslušati obrazloženje žalbi stranaka u postupku, nakon čega će donijeti odluku koja će vjerojatno biti poznata za mjesec do dva.

Obrazloženje nepravomoćne presude napisano je na 270 stranica, u njoj je navedeno da su Luka Modrić i Dejan Lovren bili nevjerodostojni svjedoci. Njih su dvojica naknadno optužena i zbog davanja lažnih iskaza no te su optužnice odbačene kao preuranjene.

U međuvremenu, protiv Zdravka i  Zorana Mamića te još nekoliko osoba podignuta je optužnica i za Dinamo 2, a  početak suđenja od listopada lani do sada je četiri puta odgađan, zbog COVID-a  te bolesti optuženika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?