ZABRINJAVAJUĆI ZNAKOVI

Vrijeme Angele Merkel bliži se kraju - dolaze li za Njemačku lošija gospodarska vremena?

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
03.04.2019.
u 08:51

- Mnogi globalni rizici trenutno su nadvijeni nad gospodarstvom. Ako se dalje akumuliraju, to bi moglo biti malo previše za održavanje rasta - rekao je zastupnik iz vladajuće stranke CDU Matthias Heider.

Čekaju li Njemačku lošija gospodarska vremena kako se posljednji mandat kancelarke Angele Merkel bliži kraju? Vlada predviđa manje usporavanje prije jačeg rasta iduće godine, no iz nastupa dužnosnika da se zaključiti da se spremaju za puno teži ishod, piše Bloomberg. 

Lideri koji se spremaju preuzeti vodstvo nakon odlaska Angele Merkel su zabrinuti, smatraju da bi birače mogao zadesiti gospodarski šok usred političke tranzicije s vladavine sadašnje kancelarke. 

Štoviše, dvojica visokih stranačkih dužnosnika, koji nisu htjeli biti identificirani, prošli su mjesec izrazili zabrinutost da bi takav dvostruki udarac mogao uzdrmati političku scenu uoči idućih izbora. Bloomberg kao najjasniji znak vladine anksioznosti tumači riskantan plan spajanja Deutsche Banka s domaćim rivalom Commerzbankom.

Moglo bi doći do čak rezanja 30.000 radnih mjesta, što pokazuje koliko ozbiljno shvaćaju prijetnju recesije unatoč potencijalnom političkom udarcu. 

- Mnogi globalni rizici trenutno su nadvijeni nad gospodarstvom. Ako se dalje akumuliraju, to bi moglo biti malo previše za održavanje rasta - rekao je zastupnik iz vladajuće stranke CDU Matthias Heider.

Merkel je pak izbjegavala dizati uzbunu, pa je u obraćanju Bundestagom pretprošli tjedan zastupnicima rekla da u budućnosti vidi vremena rasta, dok je prognoza za Europsku uniju - pomalo oblačno vrijeme. Vijeće ekonomskih stručnjaka isti je tjedan srezalo prognozu rasta za 2019. na 0,8 posto s ranijih 1,8 posto. Međutim, unatoč svemu, poruka iz unutarnjeg kruga Angele Merkel je jasna - nema uzbune, piše Bloomberg. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?