SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao, zabrinjavaju prosvjedi u Kini

29.11.2022.
u 07:19

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi prosvjedi protiv strogih covid restrikcija u Kini mogli usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dow Jones skliznuo je 1,45 posto, na 33.849 bodova, dok je S&P 500 pao 1,54 posto, na 3.963 boda, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 11.049 bodova.

Kao i ostale najveće burze u svijetu, Wall Street je jučer bio pod pritiskom zbog prosvjeda protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja covida-19 u nekoliko kineskih gradova, uključujući financijsko središte Šangaj, kao i dio glavnog grada Pekinga.

Val nezadovoljstva potaknut je požarom, koji je izbio u zgradi u glavnom gradu regije Xinjiang Urumqiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u 'lockdownu'.

Negativno na tržišta utječu i vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Postavlja se pitanje hoće li kineske vlasti ostati pri politici nulte tolerancije covida-19 ili će zauzeti stav SAD-a i drugih zemalja da se da 'živi s covidom'. Mislimo da je politika Kine u vezi covida jedna od ključnih varijabli koje će utjecati na cijene dionica i investitore u 2023. godini”, kaže Tom Hainlin, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

S&P i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog pada cijene dionice Applea za 2,6 posto, što je posljedica nemira u kineskoj tvornici u kojoj se proizvodi najviše iPhonea. Ulagači se, naime, plaše da će zbog zastoja u proizvodnji podbaciti blagdanska prodaja tih Appleovih pametnih telefona.

Tako su jučer burzovni indeksi izgubili gotovo sve dobitke od prošloga tjedna, kada su ulagači bili optimistični zahvaljujući naznakama da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamata.

I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti izjave čelnika Feda jer su i dalje otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 7.474 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,09 posto, na 14.383 boda, a pariški CAC 0,70 posto, na 6.665 bodova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije