američko veleposlanstvo potvrdilo

Washinngton skinuo Sudan s liste sponzora terorizma

14.12.2020.
u 16:39

Sjedinjene Države službeno su uklonile Sudan s crne liste država sponzora terorizma, priopćilo je u ponedjeljak američko veleposlanstvo u Khartoumu, manje od dva mjeseca nakon što je ta istočnoafrička zemlja obećala da će normalizirati odnose s Izraleom.

Današnji potez otvorio je put za slanje pomoći, otpis duga i ulaganja u zemlju koja prolazi kroz nestabilnu političku tranziciju i tešku ekonomsku krizu pogoršanu pandemijom COVID-19.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u listopadu da skida Sudan s liste, 27 godina nakon što je Washington po prvi put uvrstio tu zemlju na svoju crnu listu zbog pružanja utočišta islamskim militantima.

- Kongresno razdoblje notifikacije od 45 dana je istekao i državni tajnik je potpisao dokument kojim lišava Sudan karakterizacije države sponzora terorizma – priopćilo je američko veleposlanstvo na Facebooku, dodajući da j ta mjera „na snazi od danas“.

U odgovoru na američki potez, zapovjednik sudanske vojske, general Abdel Fattah al-Burhan – koji uživa dvostruku funkciju vojnog i čelnika Suverenog vijeća, najvišeg izvršnog organa vlasti Sudana – „uputio je čestitku sudanskom narodu“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?