suzbijanje zaraze

WHO u Berlinu otvara sustav ranog upozoravanja na pandemiju

01.09.2021.
u 13:19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otvorit će u Berlinu u srijedu centar za rano upozoravanje na pandemiju koji trebao suzbijati buduće pandemije.

Novi globalni Centar za pandemijske i epidemijske podatke (Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence) WHO-a “okupit će partnere iz cijelog svijeta kako bi surađivali i stvorili podatke i alate potrebne svim zemljama za pripremu, otkrivanje i odgovor na pandemijske i epidemijske rizike”, priopćio je WHO uoči događaja.

Centar će otvoriti prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da je nakon covida-19 izbijanje nove pandemije samo pitanje vremena i zato se znakovi upozorenja moraju sustavno nadzirati s ciljem ranog i snažnog odgovora.

Kada je u svibnju donijeta odluka o uspostavi centra, Merkel je kazala da su “podaci važan temelj za borbu protiv budućih pandemija”.

“Podaci, kombinirani i procesuirani ispravnim analitičkim alatima, mogu pružiti uvide do kojih sami ne bismo mogli doći, ili barem ne tako brzo”, kazala je.

Centar će koristiti umjetnu inteligenciju za analizu velikih količina podataka, usredotočujući se na zdravlje životinja, neobične ljudske bolesti, promjene u ljudskom ponašanju, učinke klimatskih promjena i kretanja stanovništva.

Njemački instituti, uključujući zavod za javno zdravstvo Institut Robert Koch i berlinsku bolnicu Charite, bit će uključeni u projekt, kao i Institut Hasso Plattner.

Njemačka će dati centru do 30 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?