zaraza

WHO upozorava na "veoma visok" rizik od širenja ebole u Kongu

29.09.2018.
u 16:16

Rizik od širenja smrtonosnog virusa ebole u Kongu sada je "veoma visok", nakon što su potvrđena dva slučaja zaraze kod ugandske granice, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Epidemija hemoragične groznice u sjeveroistočnom Kongu sada je veća od prethodne na sjeverozapadu zemlje i kompliciranija je za suzbijanje zbog guste naseljenosti i izuzetno mobilnog stanovništva kao i prijetnji pobunjeničkih grupa. 

Smrtonosni napad u Beiju, u središtu napora na suzbijanju ebole, doveo je do prekida rada na dva dana u ovom tjednu.

To je navelo čelnika WHO za bavljenje izvanrednim situacijama, Petera Salamu, da upozori da bi nesigurnost, javno protivljenje cjepljenju i političari koji podgrijavaju strahove uoči izbora u prosincu mogli stvoriti "savršenu oluju" koja bi dovela do širenja bolesti.

U petak su potvrđena 124 slučaja ebole, među kojima 71 sa smrtnim ishodom. U prethodnoj epidemiji u kongoanskoj pokrajini Equateur, proglašenoj okončanom samo tjedan dana prije izbijanja nove, potvrđena su 54 slučaja bolesti, od kojih 33 sa smrtnim ishodom.

To je prvi put da je potvrđena epidemija ebole u tom dijelu Konga, ugrožavajući pokrajine Sjeverni Kivu i Itur. Zdravstveni radnici moraju se boriti protiv brojnih glasina i strahova od bolesti, koja se širi tjelesnim tečnostima zaraženih.

Neki pacijenti napustili su zdravstvene objekte kako bi zatražili alternativnu njegu, navodi u priopćenju WHO. Jedna zaražena osoba prešla je u "crvenu zonu" u kojoj je sigurnost loša i napori na suzbijanju ebole su "ekstremno teški, ako ne i nemogući", prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije