TELEFONSKI RAZGOVARALI

Xi Jinping Trumpu: Pjongjang je poprilično zabrinut za sigurnost

09.05.2018.
u 08:35

Bijela kuća je priopćila da su kineski i američki predsjednik odlučili nastaviti gospodarski pritisak na Pjongjang

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od američkog kolege Donalda Trumpa da povede računa o "popriličnoj zabrinutosti" Pjongjanga za sigurnost, u telefonskom razgovoru u utorak, nekoliko sati nakon susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, objavilo je službeno kinesko glasilo. 

Xi Jinping je u istoj prigodi rekao predsjedniku Trumpu da Kina i Sjedinjene Države moraju "nastojati" na pronalaženju rješenja za svoj trgovinski spor, objavila je državna televizija CCTV.

Kineski predsjednik je rekao da se "nada da će SAD i Sjeverna Koreja moći surađivati i graditi međusobno povjerenje" te povesti računa o "popriličnoj zabrinutosti" Pjongjanga za sigurnost, navodi televizija.

Sjeverna Koreja odavno traži povlačenje američkih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji i ukidanje američkog nuklearnog kišobrana iznad te zemlje. No američki predsjednik je prošlog tjedna dao do znanja da ne planira povući vojnike iz Južne Koreje.

Bijela kuća je priopćila da su kineski i američki predsjednik odlučili nastaviti gospodarski pritisak na Pjongjang. Kina, jedini veći diplomatski i gospodarski saveznik Sjeverne Koreje, poduprla je UN-ove sankcije Pjongjangu zbog njegova nuklearnog programa.

"Predsjednik Trump i predsjednik Xi su se dogovorili o važnosti nastavka primjene sankcija Sjevernoj Koreji sve dok trajno ne prekine svoje nuklearne i balističke programe", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Xi Jinping je u ponedjeljak i u utorak primio sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u iznenadni posjet, nekoliko tjedana prije povijesnog summita Trumpa i Kima.

"Kina želi i ubuduće imati pozitivnu ulogu u denuklearizaciji (Korejskog) poluotoka i u dugoročnoj uspostavi mira i sigurnosti u regiji", rekao je Xi Trumpu.

Dvojica čelnika su se dotaknula i američko-kineskog trgovinskog spora. Xi je rekao da  je razgovor bio "iskren, uspješan i konstruktivan".

"Dvije strane mogu nastaviti komunikaciju kako bi pronašle prikladno rješenje za postojeće probleme i ostvarile korist za obje strane", rekao je Xi.

Pregovori Kine i SAD-a kako bi se spriječio trgovinski rat trebaju se nastaviti idućeg tjedna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?